Uniós feljegyzés szivárgott ki az ukrán veszteségekről

Erősen túlzónak tűnnek az uniós dokumentum adatai.

2023. 05. 12. 20:35
Funeral ceremony at Lychakiv Cemetery in Ukraine
Funeral ceremony at Lychakiv Cemetery in Ukraine Fotó: ANDRES GUTIERREZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hadsereg a háború tavaly februári kirobbanása óta kevesebb mint 15 ezer embert veszített – írta az Euractiv, amely egy uniós feljegyzésbe nyert betekintést. Az áldozatok számáról szóló, az első félhivatalosnak nevezett dokumentum szerint eddig 13 ezer ukrán katona esett el és további 35 ezer sebesült meg. A feljegyzésben szerepel az is, hogy az amerikai becslések 17,5 ezer halottról és 124-131 ezer „semlegesítettről” szólnak – utóbbi magában foglalja az elesettek mellett a sebesülteket vagy eltűnteket is. Az anyag a hivatalos ukrán adatokon, híradásokon, illetve hírszerzési információkon alapul.

Rámutatnak, hogy ezek a számok sokkal alacsonyabbak, mint a korábbi becslések. Ezzel szemben az oroszok veszteségeit jóval nagyobbra teszik (ukrán forrásokva hivatkozva):

úgy tudják, 185 ezer orosz esett el és 555 ezer sebesült meg.

Ezek az adatok tényleg nagyon közel állnak a hivatalos kijevi statisztikákhoz: az Ukrinform állami hírügynökség pénteki jelentése szerint 197 ezer orosz katonával végeztek. 

Számháború

Kérdés persze, hogy mennyire tekinthető hitelesnek az uniós berkekben keringő feljegyzés. Nehéz a tisztánlátás, hiszen minden oldal visszatartja az elesettekről szóló információkat, nehogy a másik propaganda- vagy katonai célokra használja azokat fel. Ezzel egy időben „számháború”, egyfajta információs hadviselés is zajlik, ahol igyekeznek felnagyítani az ellenség veszteségét és kisebbíteni a sajátjukat.

Hogy összehasonlítsuk más forrásokkal is, a brit hírszerzés nemrégiben 200 ezresre tette az orosz veszteségeket. A múlt hónapban „kiszivárgott” amerikai titkosított dokumentumok – már márciusban – 43 ezer orosz halottról és 200 ezer körüli sebesültről számoltak be. Ezekhez képest az uniós dokumentumban szereplő adat sokkal magasabb.

Az ukrán áldozatok számáról ennél is kevesebbet tudni, mert erről Kijev és a nyugati hírszerzések is mélyen hallgatnak. Mint arra az Euractiv is emlékeztetett, Ursula von der Leyen bizottsági elnök már novemberben 100 ezres ukrán veszteségekről „kottyantotta el magát”, ami után nem győzött magyarázkodni. 

Szigorú hadititok

Volodimir Zelenszkij egyébként a minap adott interjúban nyíltan beszélt arról, hogy nem osztják meg a veszteségekről szóló információkat, és ezen nem is terveznek változtatni. Az ukrán elnök sietett azonban leszögezni, hogy nagyon is számontartják az elesetteket.

Mindent feljegyeztünk, minden ember fontos, és minden számadat megvan

– magyarázta.

Így tehát Ukrajnában a háborús veszteségek szigorú államtitoknak számítanak, amiről hivatalos információt csak ritkán hoznak nyilvánosságra. Aki a szabályt bármilyen módon – akár egy közösségi médiás bejegyzéssel vagy hozzászólással – megszegi, börtönbüntetésre számíthat.

Hol van tehát az igazság? Ezt nagyon nehéz megítélni. Az eddig megismert számítások alapján a feljegyzés túlzónak tűnik. 

Habár a hadtudományban ismert elv, hogy a támadó veszteségei nagyobbak, mint a védőé, a fenti tízszeres arány nehezen hihető.

– Bárhogyan is, ez lesz az egyik legvéresebb háború Európában – vélekedett az Euractivnak Claudio Graziano, az Európai Unió biztonsági tanácsának korábbi elnöke. Az olasz tábornok elismerte, az áldozatok pontos számát minden bizonnyal csak a háború után fogjuk megismerni.

Egy bizonyos, és ebben minden szakértő egyetért: a veszteségek mindkét oldalon irtózatosak, és kétségtelenül meghaladják a 100-100 ezret (sebesültekkel együtt).

„Emberanyag-háború”

Hogy az öldöklést meddig lehet bírni „emberanyaggal”, arról már év elején, a legsúlyosabb szoledári harcok idején is megindultak a találgatások. Az egyik részről azzal érveltek, hogy az orosz „merítés” sokkal mélyebb, bőven van utánpótlás. Másik részről rámutattak, hogy Moszkva viszont sokkal nehezebben mobilizál, míg az ukránoknál ez nem jelent problémát.

Az Euractiv brit hírszerzési adatokra hivatkozva arról írt, hogy az orosz katonák 97 százaléka már Ukrajnában harcol.

– Oroszország már veszített is, de hogy Ukrajna győzzön, az még időbe fog telni – értékelte a kilátásokat Claudio Graziano tábornok.

Borítókép: Katonatemetés Ukrajnában (Fotó: Andres Gutierrez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.