Afrikai vezetőkkel tárgyalhat a béketervről Zelenszkij és Putyin

A dél-afrikai elnök közlése szerint egyre több támogatója van a tervnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 16. 17:49
RAMAPHOSA, Cyril
Fokváros, 2022. január 1. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök beszél a 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai anglikán egyházi vezetõ temetésén a fokvárosi Szent György-székesegyházban 2022. január elsején. Dél-Afrikában egyhetes nemzeti gyászt tartanak a december 26-án elhunyt Tutu tiszteletére. MTI/EPA/Nic Bothma Fotó: Nic Bothma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett, hogy tárgyal egy lehetséges béketervről az afrikai vezetőkkel – közölte Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a szingapúri miniszterelnökkel közös keddi fokvárosi sajtótájékoztatóján. Ramaphosa elmondása szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldására irányuló dél-afrikai béketervet támogatják Szenegál, Uganda és Egyiptom vezetői is, a kezdeményezésről pedig tájékoztatták az ENSZ-főtitkárt, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát.

 

Az ukrán és az orosz vezetővel folytatott megbeszéléseim tanúsítják, hogy mindketten készek fogadni az afrikai vezetőket és megoldást találni a konfliktus lezárására

 

– jelentette ki.

Ramaphosa még a hétvége folyamán vette fel a kapcsolatot a háborúban álló felek vezetőivel, közölte, a jövőben is „kitartó eszmecserét” kíván folytatni velük. „A béketerv sikeressége a tárgyalásokon múlik majd” – tette hozzá a dél-afrikai elnök, aki szerint Washington és London „óvatos” támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Az Rfi francia rádió a dél-afrikai elnökre hivatkozva ismertette,

a hat afrikai vezető által vezetett békemisszió a lehető leghamarabb elindul Ukrajnába és Oroszországba, hogy megpróbáljon „békés megoldást találni a pusztító konfliktusra”.

Ramaphosa ismertette, bár földrajzilag az orosz–ukrán háború nem érinti közvetlenül Afrikát, a halálesetek és az infrastruktúra pusztulása miatt hatással van az élelmezésbiztonságra, ennek következtében sok afrikai életre „A műtrágyaárak, a gabonaárak és az üzemanyagárak is emelkedtek” – tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársaság egyébként egyike annak a maroknyi országnak, amely tartózkodott az ukrajnai háborúról szóló ENSZ-szavazáson, és nem volt hajlandó nyilvánosan elítélni az inváziót, mivel ragaszkodik ahhoz, hogy az ügy kizárólag Oroszország és Ukrajna hatáskörébe tartozik. Emellett hónapok óta azt állítja, hogy inkább a konfliktus békés rendezését támogatja.

Borítókép: Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.