Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával tönkretette volna a magyar ipart

Orosz falvak elfoglalása, a Magyarországra is olajat szállító vezeték bombázása, és nagy hatótávolságú rakéták kilövése az orosz határon túli célpontokra – ezek is szerepeltek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök radikális tervei közt, amelyekről amerikai kémek szereztek tudomást.

Magyar Nemzet
2023. 05. 14. 10:11
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. április 28. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfõvel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követõen Kijevben 2023. április 28-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interneten kiszivárgott amerikai katonai hírszerzési dokumentumokból kiderül, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz határokon túli támadásokat tervezett, így akart befolyás és lépéselőnyt szerezni a háborús konfliktusban – számolt be róla a The Washington Post amerikai lap

A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Egy januári megbeszélésen például azt javasolta, hogy Ukrajna mérjen csapásokat Oroszországra azzal, hogy orosz falvakat foglal el. Egy másik megbeszélésen az ukrán vezető azon siránkozott, hogy Ukrajnának nincsenek olyan nagy hatótávolságú rakétái, amelyek képesek lennének elérni az Oroszországban állomásozó orosz csapatokat, és nincs semmi, amivel megtámadhatná azokat. Ennek érdekében ilyen fegyverek beszerzését sürgette.

Egy februári, Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón pedig Zelenszkij azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket, amely olajat szállít Magyarországra, és kritikus fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. Az amerikai hírszerzők szerint Zelenszkij rendkívül dühös volt a találkozó idején hazánkra.

Emlékezetes, hogy Ukrajna többször is azzal fenyegette meg a magyar kormányt, hogy megakadályozza a kőolaj behozatalát a vezetéken keresztül, ha nem áll be a sorba az uniós szankciókat illetően Oroszországgal szemben. Egy tavaly májusi megbeszélésen az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes azt találta mondani, hogy 

Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték

A csővezeték déli ágán – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – keresztül évente csaknem nyolcmillió tonna orosz olaj érkezik. Ennek kiesése súlyos problémát okozna a magyar gazdaságban, nem hiába kapott a magyar kormány mentességet az orosz kőolajra vonatkozó tilalom alól. Még úgy is lenullázódhatna a magyar ipar, hogy egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű folyamat – írja a Világgazdaság, amely megjegyzi azt is, hogy az amerikai kémek információi alkalmasak arra, hogy még inkább lerontsák Magyarország és Ukrajna egyébként is terhelt viszonyát. Felmerül a gyanúja annak is, hogy az ukránoknak közük lehet az egyébként gyakori működési zavarokhoz a Barátság vezeték körül. Legutóbb éppen pár napja, május 10-én derült ki, hogy támadás érte a csővezetéket a brjanszki töltőállomáson.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án (Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.