A Fehér Házba látogat a NATO távozó főtitkára

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban fogadja hétfőn a NATO leköszönő főtitkárát, Jens Stoltenberget. A szeptemberben távozó vezető pozíciójáért többen is versenyben vannak, Biden szava pedig döntő jelentőségű lehet.

Kónya Rita
2023. 06. 12. 10:33
null
BELGIUM-NATO-FINLAND-DEFENCE-DIPLOMACY Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biden és Stoltenberg várhatóan megvitatják majd az ukrajnai háború legfrissebb fejleményeit, és szóba kerül majd az is, hogyan lehetne rábírni a NATO-tag Törökországot, hogy áldását adja Svédország csatlakozására, írja a The Independent. A történelmileg semleges Svédország és Finnország közösen kérte felvételét a NATO-ba Oroszország ukrajnai inváziója után. Törökország kezdetben mindkét ország csatlakozását blokkolta, a finnek esetében azonban később engedett.

Stoltenberg, aki 2014 óta vezeti a NATO-t, és akinek a megbízatását háromszor hosszabbították meg, az év elején közölte, hogy jelenlegi megbízatása szeptember végi lejártakor nem kíván hosszabbítani. Ahogy a 31 tagú katonai szövetség vezetőinek a júliusi vilniusi éves csúcstalálkozója közeledik, egyre komolyabbá válik a versenyfutás az utódjelöltek között.

Az új NATO-vezető személyének kérdése Biden elnök több találkozóján is felmerülhetett az elmúlt időszakban. Múlt héten Rishi Sunak brit miniszterelnök Ben Wallace jelenlegi védelmi minisztert ajánlotta Biden figyelmébe. Wallace februárban gyakorlatilag bejelentkezett a posztra, amikor úgy fogalmazott: „Régóta szolgálok védelmi miniszterként, ami nagyszerű, de természetesen a NATO-ban is remek lenne dolgozni”.

A Sunakkal közösen tartott sajtótájékoztatón Biden „nagyon alkalmasnak” nevezte Wallace-t, de megjegyezte, hogy a NATO-vezetők között még zajlik a Stoltenberg utódának „konszenzusos” megválasztásáról szóló megbeszélés. Biden véleményének óriási súlya van, mivel az Egyesült Államok a szövetség minden más tagjánál többet költ a védelemre.

Sunak előtt a poszt egy másik esélyese, Mette Frederiksen dán miniszterelnök vizitelt a Fehér Házban, bár igyekezett elbagatellizálni az esetleges NATO-főtitkári kinevezésével kapcsolatos találgatásokat, és nem volt hajlandó megerősíteni, hogy szóba került-e megbeszélésükön a téma. Ennek ellenére erősen tartják magukat azok a pletykák, amelyek szerint Frederiksen a NATO első női főtitkára lehetne.

Egy névtelenül nyilatkozó brit kormánytisztviselő szerint Sunak látogatása előtt azt mondta, hogy biztos akar lenni abban, hogy a következő főtitkár „folytatja Stoltenberg jó munkáját a modernizáció terén, de megérti a védelmi kiadások fontosságát is ebben a kritikus időszakban”.

Márpedig Dánia továbbra is elmaradásban van a NATO azon céljával kapcsolatban, hogy a tagok 2030-ra a bruttó hazai termék 2 százalékát költsék katonai költségvetésre. A centrista kormány azonban a múlt hónap végén bejelentette, hogy a következő évtizedben mintegy 143 milliárd koronát (20,6 milliárd dollár) kíván befektetni az ország védelmébe, a „komoly fenyegetettségi helyzetre” hivatkozva.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: John Thys/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.