A francia diákokat megosztja a vallási szimbólumokra vonatkozó törvény

Egy felmérés alapján a tanárok több mint fele arról számolt be, hogy a tanulók vitáznak a vallási jelképek és öltözékek iskolai viseléséről. Mindeközben az egyik nagyváros több iskolájában is imádkoztak és Mohamed prófétára emlékeztek a diákok, az oktatási miniszter tűrhetetlennek nevezte a történteket.

Magyar Nemzet
2023. 06. 17. 11:02
Closeup,Portrait,Of,Young,Pretty,Female,In,Hijab,Looking,Forward
1359085256 Fotó: Footage.ua Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem enyhül Franciaországban az iskolákban a vallási jelképek viselésére vonatkozó törvény körülötti vita, maguk a diákok is sokat foglalkoznak a témával, derül ki abból a felmérésből, amit az Ifop közvélemény-kutató készített.

A kutatás szerint a tanárok 57 százaléka számolt be arról, hogy a diákok rendszeresen vitáznak a vallási jelképek viselését tiltó 2004. március 15-i törvényről, ez az arány 19 százalékkal több, mint 2018-ban. Szintén 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy a diákok szülei is foglalkoznak a témával, a megkérdezettek 30 százaléka szerint pedig a tanárok körében is téma a vallási jelképek iskolai viseletét tiltó törvény.

A tanárokat megkérdezték az öncenzúráról is és a válaszokból kiderül, hogy 

egyre többen öncenzúrát kénytelenek alkalmazni a szekularizmus, a kritikai gondolkodás vagy a szólásszabadság oktatásában, hogy elkerüljék az esetleges incidenseket a diákokkal. 

2018-hoz képest tizenegy százalékkal többen alkalmaznak öncenzúrát, jelenleg a tanárok 48 százaléka.

A felmérés rákérdezett a szekularizmus helyzetére is, és a válaszokból kiderül, hogy a tanárok több mint kétharmada, 70 százalék szerint a szekularizmus veszélyben van ma Franciaországban, ez tizenegy százalékos növekedés 2018-hoz képest.

A vallási jelképek és öltözék viselése rendkívül nagy figyelmet kapott Franciaországban az utóbbi időben, miután ugrásszerűen megnőtt a muszlim viseletben iskolába járó diákok száma. Az ország déli részén lévő Nizza több intézményében azonban egy másik ügyben is komoly vita alakult ki. A város polgármestere, Christian Estrosi levélben értesítette Élisabeth Borne miniszterelnököt, hogy több nizzai iskolában is imádkoztak és néma csenddel emlékeztek meg Mohamed prófétáról muszlim diákok.

A levélből kiderül, hogy egészen fiatal, 9 és 11 év közötti gyerekekről van szó és több nizzai iskola is érintett. A történtekről hírt adó Le Figaro megkérdezte az üggyel kapcsolatban az illetékes tankerületet, melynek vezetője megerősítette, hogy valóban történt több ilyen eset az elmúlt hetekben. Elmondása alapján május 16-án tíz muszlim kisdiák vett részt közös imán az iskolában, június 5-én pedig három velük egykorú tanuló tett hasonlóképp egy másik iskolában. Egy harmadik intézményben június 8-án egy 10-11 éves tanuló kezdeményezésére egyperces néma csenddel emlékeztek meg a muszlim diákok Mohamed prófétáról. A felsorolt eseteket radikalizálódás gyanúja miatt jelentették Alpes-Maritimes megye prefektusának. Összességében öt intézményről és körülbelül tizenöt diákról van szó, ami a tankerület szerint súlyos probléma, de ritka eseteknek számít.

Reagált a történtekre Pap Ndiaye oktatási miniszter is, aki elfogadhatatlannak nevezte az említett eseteket, Twitter-bejegyzésében azt írta, a francia kormány minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy érvényesítse az iskolákban a szekularizmus elvének betartását.

Nizza polgármestere, Christian Estrosi szerint nem vallási ügyről, hanem politikai provokációról van szó. A városvezető úgy véli, hogy felélénkült a szeparatizmus, aminek véget kell vetni. Estrosi nyilatkozott is a sajtónak a történtekkel kapcsolatban, elmondása alapján a miniszterelnök és az oktatási miniszter rendkívül komolyan veszi az eseteket, és mielőbbi visszajelzést várnak a hatóságoktól annak megállapítására, hogy vajon véletlen egybeesés-e, hogy a fent említett esetek szinte egy időben történtek.

A polgármester szerint nehezen hihető, hogy spontán történt Nizza több különböző iskolájában egyszerre a muszlim ima, ezért ébernek kell lenni.

Nizza vezetője maximális támogatásáról biztosította a tanárokat és minden iskolai dolgozót, ígérete alapján Estrosi nem fogja hagyni, hogy ilyen cselekmények történjenek, majd hozzátette, hogy elítéli néhány szülő felelőtlen viselkedését, akik összeesküvés-elméleteket szőnek az ügy kapcsán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.