Győzött a jobboldal Görögországban, megvan az új miniszterelnök

Az előrejelzéseknek megfelelően tarolt a görögországi parlamenti választások második fordulóján a Kiriákosz Micotákisz vezette jobboldali Új Demokrácia párt. A választók vasárnap ismét az urnákhoz járulhattak, miután a májusi választáson nyert ugyan a Kiriákosz Micotákisz vezette párt, nem sikerült annyi szavazatot szerezniük, hogy a görög politikus kormányt alakíthasson, koalícióra pedig nem kívánt lépni.

2023. 06. 25. 20:06
MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Athén, 2023. június 23. Kiriákosz Micotákisz volt görög miniszterelnök, a konzervatív Új Demokrácia párt elnöke támogatói körében athéni kampányrendezvényén 2023. június 23-án. Micotákisz pártja nagy fölénnyel gyõzött a május 21-i parlamenti választásokon, de nem szerzett abszolút többséget, koalíció alakítására pedig nem volt hajlandó, ezért június 25-én megismétlik a törvényhozási választásokat Görögországban. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz Fotó: Pétrosz Jannakurisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartották vasárnap Görögországban a parlamenti választások második fordulóját, miután májusban nyert ugyan a Kiriákosz Micotákisz vezette jobboldali Új Demokrácia (ND) nevű párt, kormányalakításra mégsem került sor: a pártnak nem sikerült abszolút többséget szereznie és a görög politikus elutasította a kormánykoalíció gondolatát. Magyar idő szerint este kilenc órakor a voksok több mint 95 százalékát dolgozták fel. A legfrissebb eredmények szerint az előrejelzéseknek megfelelően ismét tarolt a jobboldal.

Az Új Demokrácia a voksok 40,55 százalékát szerezte meg, jóval maga mögött hagyva az Alekszisz Ciprasz előző kormányfő vezette baloldali Sziriza pártot, mely a szavazatok csupán 17,84 százalékát szerezte meg.

A harmadik helyet a baloldali Mozgalom a Változásért (PASOK) foglalja el a voksok 11,88 százalékának a megszerzésével. A görög törvények értelmében ahhoz, hogy egy párt bejusson a parlamentbe, a szavazatok legalább három százalékát kell magáénak tudnia, ennek értelmében bekerült a parlamentbe Görögország Kommunista Pártja (7,6 százalék), a jobboldali Görög Megoldás (4,5 százalék), a jobboldali Spártaiak, a szintén jobboldali Demokratikus Hazafias Mozgalom – Győzelem, és feltehetően bekerül a baloldali Szabadság Útiránya is.

Kiriákosz Micotákisz vasárnap este bejelentette pártja győzelmét, beszédében azt mondta, a választóktól felhatalmazást kapott a szükséges reformok megvalósítására.

Micotákisz egyebek között erős gazdasági növekedést ígért, amely lehetővé tenné a fizetések emelését és az egészségügyi rendszer reformját. A választói részvétel mintegy 52 százalék volt.

Korábban arról szóltak a hírek, amennyiben az Új Demokrácia valóban tarol, Micotákisz számára már jóval könnyebb lesz a kormányalakítás, mint az első forduló idején, májusban. A görög választási rendszert ugyanis nemrégiben módosították, eszerint az eredményektől függően 25, de legfeljebb 50 bónuszmandátumot kap a választást megnyerő párt. A 300 fős athéni törvényhozásban 158 helyre számíthat a mostani kormány vezető pártja.

Micotákisz kampányában azt ígérte, nagyobb figyelmet fordít az oktatási rendszerre, valamint az egészségügyre – utóbbi hiányosságaira a Covid-világjárvány világított rá.

A görög politikusnak nem ez lenne egyébként az első miniszterelnöksége, előző kormányát 2019-ben kezdte, akkor számos támogatót sikerült maga köré gyűjtenie intézkedéseivel: enyhítette a Görögországot sújtó pénzügyi válságot, fokozta a gazdasági növekedést és csökkentette a munkanélküliséget.

MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Új Demokrácia (ND) párt vezetője belép egy szavazófülkébe egy athéni szavazóhelyiségben 2023. június 25-én. Fotó: Jánisz Koleszidisz/MTI/EPA/ANA-MPA

Szakértők szerint annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban többször is a nemzetközi sajtó középpontjába került Görögország, az események aligha lesznek hatással a választási eredményekre. Június közepén legkevesebb hetvenkilencen megfulladtak és többen eltűntek, miután egy illegális bevándorlókat szállító hajó felborult és elsüllyedt a mediterrán ország délnyugati partjainál. A halászhajó fedélzetén több száz migráns utazott – közölte az MTI a görög bevándorlási hivatalra hivatkozva. Az Új Demokrácia népszerűsége emellett akkor sem csökkent, amikor februárban összeütközött két vonat Észak-Görögországban: a balesetben 57-en életüket vesztették és 85-en megsérültek.

Borítókép: Kiriákosz Micotákisz volt görög miniszterelnök, a konzervatív Új Demokrácia párt elnöke támogatói körében athéni kampányrendezvényén 2023. június 23-án (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.