Elítélte Oroszországot az Európai Emberi Jogi Bíróság

A testület szerint Moszkva nem vizsgálta ki Alekszej Navalnij 2020-as megmérgezését.

Gábor Márton
2023. 06. 06. 19:33
RUSSIA-TRIAL-POLITICS-NAVALNY Russian opposition leader Alexei Navalny stands inside a glass cell during a court hearing at the Babushkinsky district court in Moscow on February 20, 2021. The Kremlin's most prominent opponent Alexei Navalny faces two court decisions on Saturday that could seal a judge's ruling to jail him for several years, after he returned to Russia following a poisoning attack. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Fotó: Europress/AFP/Kirill Kudryavtsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem folytatott hatékony vizsgálatot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2020-as megmérgezési ügyében – közölte kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), elítélve Moszkvát. Alekszej Navalnij ellen 2020 augusztusában egy szibériai útja során – nyugati laboratóriumok szerint – idegméreggel követtek el támadást. Külföldi gyógykezelése után 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztése letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezután újabb eljárások indultak ellene.

Navalnij azzal vádolta az orosz államot, hogy az életére tört, ezt azonban Moszkva továbbra is tagadja.

A strasbourgi székhelyű testület közölte, hogy az orosz hatóságok által lefolytatott előzetes vizsgálaton nem ellenőrizték, és nem tették lehetővé, hogy Navalnij érvényesítse jogait. Emellett pedig a vizsgálat tisztán előzetes jellege, amely eleve kizárta a mérgezést, valamint az ellenfél állításainak ellenőrzésére irányuló büntetőeljárás megindításának elutasítása azt mutatja, hogy nem próbálták ellenőrizni, hogy volt-e politikai indíték a gyilkossági kísérlet mögött, illetve, hogy állami ügynökök is részt vettek-e benne.

A testület szerint Oroszország megsértette az emberi jogok európai egyezményének az élethez való jog védelméről szóló 2. cikkét, ugyanis nem folytatott le olyan vizsgálatot, amely eredményesnek tekinthető, ezért 40 ezer euró (14,7 millió forint) kártérítést kell fizetnie Navalnijnak.

Azonban az ítéletet valószínűleg nem fogják végrehajtani, ugyanis Moszkva az ukrajnai háború kezdete óta csaknem minden hivatalos kapcsolatot megszakított az Európa Tanáccsal, amelynek a strasbourgi bíróság is tagja. A szerződések értelmében az EJEB hatáskörébe tartozik minden olyan, Oroszországot érintő ügy vizsgálata, amely a kiutasítás után legfeljebb hat hónappal bekövetkezett eseményekre vonatkozik.

Bár a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb bírálójaként ismert politikus képviselői büntetőjogi vizsgálatot követeltek, mert mérgezés gyanúja merült fel, az igazságügyi orvosszakértői intézetben nem mutattak ki gyanús anyagot. Két nappal omszki kórházi kezelése után egy nemzetközi kezdeményezésnek köszönhetően Navalnijt Berlinbe evakuálták, ahol egy másik kórházban kezelhették. Szeptember 2-án a német kormány bejelentette, hogy a rajta végzett toxikológiai vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy egy novicsok típusú szert vett be, amelyről ismert, hogy a volt Szovjetunió kutatói fejlesztették ki, és amelyet például az Egyesült Királyságban Szergej Szkripal, egy Nyugatra menekült egykori orosz kém ellen használtak. 

Ezeket az eredményeket később három franciaországi és svédországi szaklaboratórium, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet egymástól függetlenül megerősítette.

2020 decemberében a Bellingcat újságírói kollektíva és a The Insider című online újság nyilvánosságra hozta, hogy Navalnijt 2017 óta az orosz titkosszolgálatok, az FSZB megfigyelés alatt tartotta, és hogy a megfigyelésében részt vevő ügynökök a mérgező vegyi anyagok specialistái voltak.

 

Nemzetközi vizsgálat a gátrobbantás ügyében

Oroszország ellen mindeközben egy másik vizsgálat is indult nemzetközi szinten az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) falain belül – közölte az MTI. A Nemzetközi Bíróság négynapos meghallgatást kezdett kedden azon orosz–ukrán ügyben, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása és a megszállt Krím ukrán lakóival való rossz bánásmód miatt indított.  

Oroszország tettei egy terroristaállam, egy agresszor tettei!

– reagált a gátrobbantásra Anton Korinevics, az ukrán külügyminisztérium nemzetközi jogi osztályának igazgatója Hágában.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támadás miatt civileket kell evakuálni a térségből, és súlyos ökológiai kár fenyeget, továbbá veszélyezteti a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát is.

Borítókép: Az orosz ellenzéki politikus, Alexej Navalnij a tárgyalása közben, 2021-ben (Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.