Észtországban megszavazták a melegházasság legalizálását

Az azonos neműek jogainak kiterjesztését az új liberális kormánykoalíció vitte véghez.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 13:53
lmbtq italy
Two gay men wear a peace flag with two interlocking male symbols during the Napoli Pride in Naples, Southern Italy, on July 2, 2022. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észtország parlamentje kedden elfogadta az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt. Az erről szóló javaslat 55 szavazatot kapott a 101 fős parlamentben a liberális és szociáldemokrata pártok koalíciójától, amelyet Kaja Kallas miniszterelnök idei választási győzelmét követően állított össze. A törvény 2024-től lép hatályba.

A melegházasság legalizálását tehát mindössze két hónappal azután fogadták el, hogy az ország új liberális koalíciója hivatalba lépett, és kilenc évvel azután, hogy Észtországban megszavazták, hogy törvényesen bejegyezhető az azonos neműek élettársi viszonya.

Az észtek 38 százaléka azonban még mindig elfogadhatatlannak tartja a homoszexualitást. Az azonos neműek házasságát a lakosság negyedét kitevő orosz kisebbség nagy része is ellenzi – derült ki a Reuters hírügynökség összefoglalójából.

A melegházasság Nyugat-Európa nagy részén legális.

A másik két balti országban, Litvániában és Lettországban eddig megbuktak az LMBTQ-közösség jogainak kiterjesztésére irányuló törekvések. 

A litván alkotmány 38. cikke kimondja, hogy „a házasság egy férfi és egy nő szabad beleegyezésével köthető”. Az országban ráadásul a bejegyzett élettársi kapcsolat sem legális az azonos nemű párok esetében.

Lettországban pedig korábban felmerült, hogy a magyar alaptörvénybe foglaltakhoz hasonlóan rögzítsék, az anya nő, az apa férfi. Riga a melegházasságot szintén tiltja, ám a bejegyzett élettársi kapcsolatot engedélyezi.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: by Eliano Imperato / Controluce via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.