Így vélekednek a szakértők a Wagner zsoldoscsoport puccskísérletéről

Kevés esélye lehet a Wagner vezérének, de ennél kisebb szikra is gondot okozott már Oroszországban.

2023. 06. 24. 8:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egészen hihetetlenek a hírek Oroszországból. Először Prigozsin kimondja, hogy a háború okai hazugságok (igen, jórészt azok - hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden hullámhosszon), aztán a Wagner harckocsijai megindulnak Rosztovba (is) – írja bejegyzésében a közösségi oldalán Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője hozzátette:

Ez így, akármit is mond Prigozsin, egy az orosz állam így Putyin elleni direkt támadásnak tűnik. A papírforma szerint nem nyerhet, de ki tudja mekkora támogatása van a hadseregben. Akármi is lesz, ez olyan presztízsveszteség az orosz állam számára, amit a moszkvai Fehér Ház lövetése óta nem láttunk. Lehet ebből 1917? Nem tudom. De hogy a fronton védekező orosz erőknek ez nem tesz jót, az biztos. Ha az ukránok a következő napokban a még intakt nagyjából 8 dandárukat okosan be tudják vetni, akkor meg is ingathatják az eddig szilárd orosz védelmet.

A szakértő megismételte korábbi állítását, miszerint Oroszország ezt a háborút csak fejben veszítheti el. „Most látszik, hogy mekkora a probléma az orosz fejekben. A Wagner kiesése, felszámolása (ami a legvalószínűbb forgatókönyv) önmagában is súlyos veszteség az orosz hadigépezet számára” – a legjobb támadó ereje porlad el – vélekedik Demkó Attila.

 

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője pedig azt írja a Facebookon, hogy kevés esélye van Prigozsinnak, de jól láthatóan az akciót régóta tervezte, és ennél már jóval kisebb szikra is okozott pusztító futótüzet az orosz történelemben.

A Wagner csoport most a saját katonai eszközeit használja fel az orosz hatalommal szemben. Ezzel szemben az orosz hadsereg tudna fellépni, de a legjobb alakulatai az ország határain kívül vannak a fronton. Ugye mindenki emlékszik a májusi felvonulás képeire, amelyre egyetlen prezentálható harckocsit sem tudtak küldeni, mert már mind Ukrajnában volt. Ha hazarendelik őket, összeomolhat a front.

– írja a szakértő, majd hozzáteszi: Ez egy katonai puccskísérlet, amelyből még bármi lehet. – Ahogy Igor Girkin (aka Sztrelkov) megfogalmazta, ez egy katonai puccsnak indult, de mára már polgárháború lehet belőle – fogalmaz Bendarzsevszkij Anton.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. (Fotó:MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.