Képes elállítani a belső vérzést a legújabb orvosi robot

A szerkezetet mágneses mező segítségével irányítják, és szükség esetén, magasabb frekvencia hatására akár hetven Celsius-fokra tudják melegíteni.

Magyar Nemzet
Forrás: Rakéta2023. 06. 22. 14:56
CHINA-GUANGXI-NANNING-PANGOLIN(CN)
(230611) -- NANNING, June 11, 2023 (Xinhua) -- This photo taken in May 2022 shows an adult pangolin clinging to its cub at the Guangxi Forestry Research Institute in Nanning, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region. TO GO WITH "New study on mating behaviors may hold key to preventing Malayan Pangolin from extinction" (Xinhua/Huang Haoming) (Photo by Huang Haoming / XINHUA / Xinhua via AFP) Fotó: Xinhua via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan orvosi robotot fejlesztettek a Max Planck Intézet kutatói, amely az emberi test belsejében képes bizonyos műveletek kivitelezésére, például arra, hogy elállítsa a belső vérzést – írja a Rakéta

Az egyszerű felépítésű eszköz szerkezetét a tobzoskák ihlették, amelyek testét pikkelyek fedik, így védekeznek a külső behatások ellen. (A tobzoskák vagy tobzoskaalakúak az emlősök osztályának egy rendje. A tobzoskaalakúak ma élő legközelebbi rokonai a ragadozók. A két csoport közös őse körülbelül hetvenötmillió éve vált el egymástól, és egyik ágon a tobzoskák, a másikon a ragadozó emlősök csoportjai (kutyaalkatúak, macskaalkatúak, úszólábúak stb.) alakultak ki. Mindebből az következik, hogy a két rend egy közös csoportban vonható össze, vagyis egy kládot alkotnak.)

A robotban kombinálták a puha és hajlékony, valamint szilárd rétegeket: előbbit polimer, utóbbit fém összetevők képviselik, amelyeket mágneses részecskékkel ötvöztek. A szerkezetet mágneses mező segítségével irányítják, és szükség esetén, magasabb frekvencia hatására akár hetven Celsius-fokra tudják melegíteni. 

A felforrósított eszköz az (élettelen) állatokon végzett tesztek szerint képes belső vérzést is elállítani: ehhez a kutatók a vérzést injekciós tűvel bejuttatott vérrel imitálták. 

A kísérletek tovább zajlanak, de a tudósok elképzelése szerint a későbbiekben a szerkezet sokféle orvosi beavatkozásra használható lesz majd, a hagyományos módszereknél sokkal kevésbé invazív módon. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Xinhua/Huang Haoming)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.