Magyarellenes kezdeményezés: kiszorítanák a magyarság politikai erejét a román törvényhozásból

Egyértelműen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ellen irányul a balliberális pártok kezdeményezése.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel azután, hogy kiszorították a kormánykoalícióból, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviseletét is ellehetetlenítenék Romániában.

Tizenöt nemzeti liberális és egy szociáldemokrata képviselő közös törvénytervezetet nyújtott be a bukaresti parlament elé, amely a pártok bejutási küszöbét a jelenlegi ötszázalékosról hétre emelné. A kezdeményezők a politikai széttagoltság miatti instabilitás felszámolására hivatkoznak, elemzők szerint viszont a javaslat egyértelműen az RMDSZ–t célozza. 

A magyar pártnak az ötszázalékos küszöb megugrása is komoly erőpróbát jelent. Ráadásul a kezdeményezőket az alternatív küszöb is zavarja, azt egyszerűen felszámolnák. Ez a küszöb azt jelenti, hogy mindazok a választási szereplők, amelyek legalább négy megyében megkapják a szavazatok legalább húsz százalékát, bekerülnek a parlamentbe. 

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszol megkeresésére egyértelműen magyarellenes kezdeményezésnek tartja a tervezetet. Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy egyik kormánypárt vezetősége sem támogatja ezt a lépést.

 Cristian Parvulescu román politikai elemző szerint az RMDSZ-es képviselet hiánya nagymértékben megnehezítené az etnikai egyensúlyt. – Olyan kockázatokkal jár, amelyeket jelenleg nem tudunk megjósólni – tette hozzá. 

Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője a Krónikának azt mondta, a kezdeményezés oka a magyargyűlölet. Szerinte a tervezet kidolgozói és támogatói – Klaus Johannis államfő egyik védence, Alexandru Muraru – „a pancser és manipulatív módon végrehajtott népszámlálás” adatai alapján is több mint egymilliós magyar közösséget egyfős képviseletre kényszerítenék, azonos szintre a néhány ezres olasz vagy a már csak néhány tízezres szász közösséggel. – Az ok pedig egyszerű, az előterjesztők zsigeri magyargyűlölete és a választási kampány előszele – mondta az elemző.

Borítókép: Illusztráció. Képviselők a román parlamentben (Fotó: Mircea Moira)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.