Lassan nem lesz hova tenni a sok bevándorlót Nagy-Britanniában

Tizennyolc Birmingham méretű nagyvárost kellene felépíteni ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a bevándorlás jelenlegi ütemével.

Homoky Réka
2023. 06. 09. 20:49
Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023.03.05-én. (Fotó: Fdesouche.com est une revue de presse / Twitter)
Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023.03.05-én. (Fotó: Fdesouche.com est une revue de presse / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási ütemben, évi több mint hatszázezer fővel nő a Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás, és ha a tendencia továbbra is ebben az ütemben folytatódik, akkor az Egyesült Királyság lakossága 2046-ra meghaladja a 80 milliót. A rendelkezésre álló lakások száma ennél jóval alacsonyabb, ezért − ha lépést akarnak tartani a növekvő lakosságszámmal és az azzal együtt járó lakásigényeket ki akarják elégíteni − a brit kormánynak 18 Birmingham méretű várost kell építenie, derül ki egy friss, lesújtó jelentésből, amiről az rmx.news számolt be. 

A Wikipédia adatai szerint Birmingham a második legnagyobb brit város, a 2019-es statisztikák alapján 1,149 millió lakosa van, ami azt jelenti, hogy közel 20,7 millió ember elhelyezéséről kellene alig több mint egy évtized múlva gondoskodni. 

Ez a számadat csak az újonnan érkezők igényeinek kielégítésére vonatkozik, az alapnépesség jövőbeli lakásigényét nem tartalmazza.

A Migration Watch UK által csütörtökön közzétett becslés szerint Nagy-Britanniának 6-8 millió új házat kellene építenie a század közepéig. Összehasonlításképp a House of Commons Library jelentése szerint 2021–22-ben mintegy 233 000 új lakás épült, tehát ez alapján az országban két évtizeden át minden évben 50 százalékkal több új lakást kellene építenie annak érdekében, hogy kielégítse a tömeges bevándorlás által generált keresletet.

A dokumentum kiemeli, hogy Nagy-Britanniába az elmúlt három évtizedben rendkívüli módon megnőtt a bevándorlás mértéke, ami súlyosbította az Egyesült Királyság lakhatási válságát, mivel jelentős többletkeresletet eredményezett, holott már eleve kevés volt a rendelkezésre álló ingatlan. A jelentésből az is kiderül, hogy 1990 és 2019 között a szigetországban az Egyesült Királyságon kívül született személyek által vezetett magánháztartások száma több mint duplájára nőtt: míg 1990-ben 7 százalék volt, addig 2019-re 15 százalékra nőtt ez az arány.

A Migration Watch UK az új ingatlanok építésével kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet, hogy gyakorlatilag hely sincs Nagy-Britanniában a fent említett rengeteg új otthon felépítésére, leginkább a természetes környezet kárára lehetne csak az építkezéseket megvalósítani. 

A szervezet éppen ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi arány hatodára, évi 100 000 fő alá csökkentsék a Nagy-Britanniába irányuló bevándorlást annak érdekében, hogy megoldják a lakhatási problémákat.

A jelentés kiemeli, hogy a fenti javaslat nemcsak a lakhatási válságot enyhítené, hanem megóvná a szigetország szép tájait attól, hogy buldózerekkel tarolják le.

A cikkből az is kiderül, hogy Rishi Sunak miniszterelnök a múlt hónapban ígéretet tett rá, a nettó migrációt a tavaly regisztrált 500 000 körüli számra csökkenti, ám ez még így is ötszöröse a Migration Watch UK jelentésében megadott ideális számnak.

A jelentésre reagált a kormányszóvivő, aki hangsúlyozta, hogy a nettó migráció jelenleg csakis azért ilyen magas, mert az Egyesült Királyság olyan intézkedéseket hozott, melyek értelmében befogadják a koronavírus-járvány után visszatérő nemzetközi diákokat.

„Bár a nettó migráció továbbra is rekordmagas, nem ismerjük el a jelentésben szereplő becsléseket, és vannak arra utaló jelek, hogy a nettó migráció csökkenhet a következő évben. A kormány továbbra is elkötelezi magát évi 300 000 új lakás építése mellett és 11,5 milliárd fontot invesztálunk megfizethető, minőségi otthonok építésébe; 2010 óta több mint kétmillió új otthont adtunk át” – tette hozzá a szóvivő.

Borítókép: Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche-csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.