Lekapcsolták a bandát, amely orosz nukleáris csapás színleléséhez csempészett radioaktív anyagot

Az orosz hatóságok szerint az elfogott személyek egy szervezett bűnözői csoport tagjai, amelynek tevékenységét egy ukrán állampolgár koordinálta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 10:20
VOROBJOV, Andrej; SZOBJANYIN, Szergej
Moszkva, 2023. május 30. A biztonsági erõk tagjai egy lakóépületnél egy dróntámadás után Moszkvában 2023. május 30-án, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében, komolyabb sérülés azonban nem történt. Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója közölte, hogy a légvédelem több drónt lelõtt a fõváros térségében. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek az orosz hatóságok öt személyt, akik egy kilogrammnyi radioaktív cézium–137 izotópot szándékoztak külföldre csempészni, amelyet a „különleges hadművelet” során orosz nukleáris csapás színlelésére és Moszkva lejáratására használtak volna fel − közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint az orosz belügyminisztérium segítségével tetten ért öt gyanúsított egy szervezett bűnözői csoport tagja, amelynek tevékenységét egy ukrán állampolgár koordinálta. A tájékoztatás szerint a kör egy meg nem nevezett külföldi megrendelő érdekében eljárva lépéseket tett, hogy 3,5 millió dollárért egy kilogramm cézium-137 izotópot szerezzen be.

Az FSZB azt állította, hogy a radioaktív anyagot az országból kicsempészve orosz érdekek kárára, Moszkva lejáratására szándékozták felhasználni, tömegpusztító fegyverek bevetését színlelve. 

A szolgálat szerint a letartóztatott gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, ellenük radioaktív anyagok illegális birtoklása és kicsempészésére való előkészítés címén indult eljárás.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint a cézium–137 radioizotópot a gamma-defektoszkópiában, ellenőrző és mérőberendezésekben, élelmiszerek és gyógyszerek sugárfertőtlenítésére, rosszindulatú daganatok sugárterápiájára használják. Ugyanakkor az egyik leggyakoribb hasadási termékként képződik atomreaktorokban az urán–235 és más hasadó izotópok maghasadása során, szakértők szerint „piszkos bomba” megtöltésére használható.

Borítókép: A biztonsági erők tagjai egy lakóépületnél Moszkvában 2023. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.