Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Már meg is születtek az oroszok válaszlépései a szankciókra

Miután az Európai Unió hivatalosan is elfogadta az Oroszország ellen bevezetett tizenegyedik szankciós csomagot, az orosz kormány válaszlépéseket jelentett be. Az intézkedések kibővítik az eddigi tiltólistát.

Gábor Márton
2023. 06. 23. 18:48
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. június 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédének végén távozik a pódiumról a 26. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén 2023. június 16-án. MTI/AP/RIA Novosztyi/Alekszej Danyicsev Fotó: Alekszej Danyicsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszul ezekre a barátságtalan lépésekre, az orosz fél jelentősen kibővítette azoknak az európai intézmények és EU-tagállamok képviselőinek a listáját, akiknek tilos az államunk területére való belépése – közölte az orosz külügy.

Az orosz listán a biztonsági szervek alkalmazottai, az EU-tagállamok állami és kereskedelmi szervezetei, valamint olyan magánszemélyek szerepelnek, akik kapcsolatban állnak a Kijevnek nyújtott katonai segítséggel. A tárca rámutatott: a korlátozó intézkedések az Oroszország elleni szankciók bevezetéséért felelős európai struktúrák képviselőit is érintik, akik megpróbálják aláásni Moszkva kapcsolatait más államokkal.

A korlátozások kiterjednek az Oroszországgal való konfrontációs menetrendet hirdető uniós országok parlamenti képviselőire is

 – tette hozzá a minisztérium.

Az oroszok szerint az uniós lépések illegitimek és aláássák a nemzetközi jogi normákat. Az orosz diplomaták fogadkoztak, hogy továbbra is reagálni fognak a nyugati országok ellenséges lépéseire.

Az Európai Unió pénteken jóváhagyta a Moszkva elleni 11. szankciócsomagot. Az újdonságok listáján szerepel egy hatásmechanizmus bevezetése a szankciók alá eső áruk reexportjával gyanúsított harmadik országokra, a különböző termékek Oroszországon keresztüli tranzitjának és a hazai teherszállító pótkocsik használatának tilalma az EU-ban, valamint egyéb intézkedések, köztük személyi korlátozások.

Az EU ráadásul  véglegesen leállítja az orosz kőolaj behozatalát a Barátság kőolajvezeték északi ágán keresztül, miközben a Kazahsztánból származó nyersanyagok tranzitja ezen az ágon keresztül folytatódik.

Az unió már tíz szankciócsomagot vezetett be, amelyek az orosz gazdaság különböző ágazatait érintik. Brüsszel azt is megjegyezte, hogy az Oroszországba irányuló uniós export mostanra csaknem felére csökkent a 2021-es szinthez képest, az uniós import pedig ennek megfelelően csaknem 60 százalékkal esett vissza.

Vlagyimir Putyin elnök szerint az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, a korlátozások pedig komoly csapást mértek az egész világgazdaságra.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédének végén távozik a pódiumról a 26. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén 2023. június 16-án (Forrás: MTI/AP/RIA Novosztyi/Alekszej Danyicsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.