Mintegy kétmillió üres állást töltene fel Berlin bevándorlókkal

A német kormánykoalíció pénteken megszavazta, hogy a még meglévő akadályokat is elhárítja a migránsok elől.

Magyar Nemzet
2023. 06. 23. 14:57
Syrian teaching assistanta Hend Al Khabbaz (Up C) coaches young Syrian refugee pupils (C and R) during class at the Sigmund-Jaehn-Grundschule (primary school) in Fuerstenwalde, eastern Germany, on January 19, 2018. - Al Khabbaz, an English teacher in her native Homs, came to Germany as a refugee in 2015, completed her training as a teacher in Potsdam, and is now teaching at the Sigmund Jaehn school, focusing particularly on young students whose mother tongue is not German. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Yannick PASQUET Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a német parlament (Bundestag) azt a törvénytervezetet pénteken, amely jelentősen megkönnyíti a szakmunkások bevándorlását, különösen az Európai Unión kívülről.

Európa legnagyobb gazdasága a lépéssel a súlyos munkaerőhiányát enyhítené: a munkaügyi minisztérium szerint 2022-ben rekordszintű, közel kétmilliós volt a betöltetlen állások száma. A népességcsökkenés pedig csak tovább ront a helyzeten, Hubertus Heil munkaügyi miniszter attól tart, hogy 2035-re a hétmillió főt is elérheti a szakképzett munkaerőhiány.

A balliberális hárompárti kormány már koalíciós szerződésében rögzítette, hogy alaposan megkönnyíti a bevándorlók helyzetét. 

Berlin azt reméli, évente mintegy hatvanezren érkezhetnek hozzájuk az unión kívüli országokból.

– Németország a reformmal a világ legmodernebb bevándorlási törvényét akarja megalkotni – fogalmazott Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter.

A megszavazott törvény egy pontalapú rendszerrel segíti a külföldiek munkavállalását, figyelembe véve a többi között a végzettséget, a nyelvtudást, a szakmai tapasztalatot, a németországi élet- vagy házastársi viszonyt és az életkort. Azoknak, akiknek még nincs munkájuk, egy évet kapnak majd arra, hogy munkát találjanak Németországban. Ennek előfeltétele a szakképesítés vagy egyetemi diploma megléte.

Az ellenzéki pártok azzal vádolták meg a kormányt, hogy alulképzett munkaerőt toboroz, mert Németország már nem vonzó a magasan képzett munkavállalók számára. Emellett a migráció előtt még meglévő akadályok elhárítását is bírálták.

– A koalíció mindent megtesz annak érdekében, hogy a Németországba irányuló migráció rendezetlen és ellenőrizetlen legyen

– mondta Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője.

– A törvénytervezet értelmetlen. A pontrendszer tulajdonképpen semmit sem használ, ha nyitottak a határok – szólalt fel az újabb tervek ellen Bernd Baumann, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) politikusa. A párt egy másik tagja, Norbert Kleinwächter pedig arról panaszkodott, hogy „mindenki bejön, de senki nem repül ki”.

Miközben pedig a bevándorlás ösztönzése újabb óriási löketet kapott a nyugat-európai országban, addig a német népesség folyamatosan öregszik. 

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) tavaly év végén közzétett adatai alapján Németországban 2035-re húszmillióra emelkedik a nyugdíjaskorú (67 év feletti) lakosok száma, azaz közel négymillióval lesznek többen az idősek, mint jelenleg.

Németország lakossága jelenleg meghaladja a 84 milliót, ám a Destatis rámutatott, 2070-re elérheti a 90 milliót is, de nem a születések számának növekedése, hanem a bevándorlás hatására. A becslések alapján a 80 év feletti lakosok száma a 2030-as évek közepéig nagyjából 5,8 és 6,7 millió között stagnál majd, ám később rohamosan nő az arányuk a társadalomban.

Borítókép: Szír tanársegéd fiatal menekülteket oktat Németországban (Fotó: AFP/John Macdougall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.