Nagyobb védelmet sürgetnek az illegális bevándorlóknak

Az ENSZ migrációügyi különleges jelentéstevője felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget az illegális bevándorlók bűnözővé alacsonyításának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 6:49
Lampedusa,Italy,March,27,,2011,Clandestine,Migrant,Boat,Landing,At
635814893 Fotó: photofilippo66 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakisztán és több afrikai ország képviselője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (EJT) hétfőn arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy biztosítson fokozottabb védelmet az útnak induló migránsoknak.

A tanács genfi ülésén a görög partoknál két héttel ezelőtt történt hajókatasztrófával kapcsolatban értekeztek a témáról. A Líbiából Görögországba indult hajón 350 pakisztáni állampolgár is utazott, a hajótörésben az eddigi vizsgálatok szerint legkevesebb 82 ember vesztette életét és százak tűntek el nyomtalanul.

Zamán Mehdi, Pakisztán állandó ENSZ-képviselőjének helyettese a történteket „ijesztő emlékeztetőnek” nevezte az EJT-ben, felhívva a figyelmet a migránsok védelmét szolgáló rendszer hiányosságaira.

Egy ilyen tragédia „emberi ára” elfogadhatatlan − jelentette ki a pakisztáni diplomata a 47 tagú testületnek. Mint mondta, 

a szolidaritás jegyében kell javítani a felelősség megosztásán, a biztonságos és időben indítandó kutató-mentő missziókon, a tengeren kimentett emberek partra szállítására vonatkozó egyezményeken és az utólagos elszámoltathatóságon

− tette hozzá a pakisztáni tisztségviselő.

Gambia ENSZ-képviselője kiemelte, hogy a kérdéssel sürgősen foglalkozni kell. Gambia egyike azon afrikai országoknak, ahonnan számos migráns vág neki az Európába tartó veszélyes útnak.

Felipe González Morales, az ENSZ migrációsügyi különleges jelentéstevője felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget az illegális bevándorlók bűnözővé alacsonyításának, és tegye lehetővé számukra a legális bevándorlás lehetőségét.

Morales egyben megismételte azt a javaslatot, hogy az EJT hozzon létre új nemzetközi vizsgálóbizottságot, amelynek feladata a migránsok sérelmére elkövetett emberi jogi jogsértések felderítése lenne.

Az Európai Unióba irányuló migrációs nyomás az elmúlt időszakban tovább fokozódott – hívta fel a figyelmet néhány nappal ezelőtt a V4NA hírügynökség. A Frontex által közzétett jelentésből kiderül, hogy 2023 első öt hónapjában az EU külső határain az illegális határátlépések száma elérte a 102 ezret, ez 12 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában regisztrált számadat.

A Frontex a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adataira hivatkozva azt írja, hogy az említett időszakban 441 bevándorló lelte halálát a Földközi-tenger középső részén. António Vitorino, az IOM főigazgatója ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy mivel 2014 óta több mint húszezer halálesetet regisztráltak ezen az útvonalon, az államoknak reagálniuk kell, mert a késlekedés és a hiányosságok emberi életekbe kerülnek.

Az elmúlt tíz évben a halálesetek és eltűntek csaknem nyolcvan százalékát (több mint 20 500-at) a Földközi-tenger középső szakaszán regisztrálták, azon az útvonalon, amelyen a migránsok átkelnek, hogy Észak-Afrika partjaitól Olaszországba jussanak. További 12 százalékot a Földközi-tenger nyugati részén, míg a fennmaradó nyolc százalékot a Földközi-tenger keleti részén regisztrálták. Az IOM által gyűjtött adatok szerint több mint 24 ezer migráns halt meg a Földközi-tengeren fulladás következtében. Ezen migránsok között nagy számban találhatók kiskorúak is,

a statisztikák szerint 2014 óta legalább ezer gyermek veszett a tengerbe.

A valaha volt leghalálosabb év 2017 volt, amikor az első három hónap során 742 ember vesztette életét a szóban forgó térségben, ezt követi a nagy migrációs hullámú 2015-ös év, 2023 pedig a harmadik helyen áll 441 halálesettel. Figyelemre méltó adat az is, hogy 2014-ben, a migrációs válság kirobbanása előtt mindössze tíz ember vesztette életét a Földközi-tenger középső részén.

A fenti statisztikákban még nem szerepel az a tragédia, amely június 13-ról 14-re virradó éjjel történt a görögországi partok közelében, amikor felborult egy migránsokat szállító, túlterhelt hajó, fedélzetén több száz emberrel. A hivatalos adatok szerint több mint nyolcvanan vesztették életüket, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet, mivel sokakat nem találtak meg.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.