Német és francia kérésre figyelhetnek meg újságírókat az unióban

A javaslat szerint nemzetbiztonságot fenyegető vagy terrorizmusra utaló esetekben lehet erre szükség, illetve olyan bűnügyeknél, amelyek nyomozása során ez elengedhetetlen. A liberálisok azt mondják, nincs olyan érdek, ami ezt indokolja, legyen szó akár emberéletekről.

Magyar Nemzet
2023. 06. 23. 9:50
GERMANY-POLITICS-ELEVTIONS-REICHSTAG-PARLIAMENT
GERMANY-POLITICS-ELEVTIONS-REICHSTAG-PARLIAMENT Fotó: JOHN MACDOUGALL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács szerdán tette közzé az európai médiaszabadságról szóló törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy kémszoftvereket helyezzenek el az újságírók telefonjain, ha egy nemzeti kormány ezt szükségesnek tartja.

A jogszabály első tervezetét eredetileg az Európai Bizottság terjesztette elő azzal a céllal, hogy megerősítse az újságírás függetlenségének védelmét.

A sajtó munkatársainak lehallgatására vonatkozó rész kezdeményezője a Politico brüsszeli hírportál szerint Franciaország. Emellett Németország és Hollandia is amellett érvel, hogy jogosítsák fel a tagállamokat az újságírók megfigyelésére.

A jogszabály-tervezetet liberális körök, beleértve a médiát és civil társadalmi csoportokat, veszélyesnek ítélték meg.–  Úgy gondolom, hogy ez a lépés elfogadhatatlan. És érthetetlen is, ha komolyan gondolja Brüsszel a demokráciát – hangoztatta véleményét Sophie In ’t Veld. 

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), azzal vádolta az EU vezetőit, hogy veszélyes módon semmibe veszik a médiaszabadság elveit. Az EFJ szerint a lépés csapás a médiaszabadságra, amely még nagyobb veszélynek teszi ki az újságírókat, mint amilyenben jelenleg is vannak.

Párizs a kezdeményezés kapcsán nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozik.

Alapvető fontosságú, hogy méltányos egyensúlyt teremtsünk az újságírói források bizalmas kezelése, valamint a polgárok és az állam védelmének szükségessége között a súlyos fenyegetésekkel szemben

 – érvelt Franciaország, amely az elmúlt években többször vált terrortámadások helyszínévé.

 

Borítókép: A média dolgozói a Reichstag épülete előtt, amely a német parlament alsóházának, a Bundestagnak ad otthont 2005. szeptember 19-én Berlinben (Fotó: John Macdougall/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.