Orbán Viktorra hivatkoznak Bukarestben az átállás kapcsán

Már román politikusok is sürgetik, hogy uniós szinten bizonyos kérdésekben egyhangúság helyett minősített többséggel döntsenek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktort említette név szerint a román kormánypárt szóvivője, amikor „az uniós döntések egyes vezetők általi lassításával” indokolta Románia csatlakozását azokhoz az EU-tagokhoz, amelyek támogatják azt a német javaslatot, miszerint a külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben egyhangúság helyett minősített többséggel hozzanak döntéseket.

Ionut Stroe, a Nemzeti Liberális Párt politikusa szerint ezáltal megakadályozható lenne, hogy egy, Bukarest érdekeivel ellentétes állásfoglalást képviselő állam lehetetlenítsen el döntéseket az unióban az említett két területen.  

Victor Negrescu, a szintén kormányon lévő szociáldemokraták európai parlamenti képviselője az Adevarul portálnak arra emlékeztetett: Románia eredetileg a német kezdeményezés ellen volt, most pedig teljes fordulatot hajtott végre a kérdésben a külügyminisztérium.

 

Azt kellett volna kérnünk, hogy a schengeni bővítés ügyében is térjenek át a többségi szavazási rendszerre

 

– fogalmazott a politikus. Hozzátette azt is, hogy a döntés előtt  a bukaresti parlamenttel, illetve szakértőkkel is egyeztetni kellett volna. Negrescu összességében nem ellenzi a lépést.

A kezdeményezést Németországon kívül Spanyolország, Belgium, Szlovénia, Finnország, Luxemburg, Hollandia, Franciaország és Olaszország mellett immár Románia is támogatja. Bogdan Aurescu külügyminiszter egy interjúban elismerte:

 

korábban az egyhangon hozott döntések mellett voltunk, mert úgy gondoltuk, a kis államok számára fontos, ha élni tudnak a ezzel lehetőséggel egy, az érdeküket sértő döntés esetén. 

 

Victor Ponta volt román kormányfő szerint Románia döntése, miszerint támogatja az uniós országok vétójogának megszüntetését a külpolitikát és a védelmet érintő közösségi döntésekben, a nemzeti érdek elárulását jelenti. Az egykori szociáldemokrata politikus állítja: Klaus Johannis államfő  kényszerítette ki ezt a lépést, hogy a jövő évi leköszönése után egy fontos nemzetközi pozíciót biztosítson magának. – Romániának az Európai Unió többi kisebb és újabban csatlakozott országához hasonlóan jogában áll megvétózni egy olyan európai kül- vagy biztonságpolitikai döntést, amelyet nemzeti érdekeivel ellentétesnek ítél meg. Ez garancia is egyben egy ország számára, hogy más nagyobb és erősebb országok szavazata ne kényszerítsen rá valamit – érvelt egy korábbi Facebook-bejegyzésében Ponta.

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.