Őszig eredményt remélnek az Északi Áramlat felrobbantása ügyében

– Idővel fény derül rá, ki követte el a szabotázst – közölte a nyomozást vezető svéd ügyész.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 11:13
null
Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti õrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csõvezetékbõl a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettõ Svédország, kettõ pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország reméli, hogy őszre sikerül megállapítani, kik álltak az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása mögött – közölte a robbantással kapcsolatos svédországi nyomozást vezető ügyész szerdán a Svéd Rádióban.

Mats Ljungqvist elmondta, hogy az ügyben ismét egyeztetett német kollégájával, ám részleteket nem árult el. Reményét fejezte ki azonban, hogy az őszig sikerül eljutni a vádemelésig, és úgy vélte, idővel fény derül rá, ki követte el a szabotázst.

Ljungqvist szerint állami vagy államilag támogatott szereplők állhattak a szabotázs mögött, és ezt az elméletet a vizsgálat csak megerősítette.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 gázvezetéken tavaly szeptember 26-án történtek robbanások Svédország és Dánia gazdasági övezetében. A vizsgálatba Németország is bekapcsolódott. Azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg. 

Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Oroszország az angolszász országokat tette felelőssé a történtekért.

A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat 1 2012-től működött, az Északi Áramlat 2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt a használata soha nem kezdődött meg.

Borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.