Putyin: Kijev rúgta fel a megállapodást

Kijevben és Szentpéterváron is tárgyalt az elmúlt napokban az afrikai békemisszió delegációja Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vezetésével. Az afrikai országok vezetői először Volodimir Zelenszkij ukrán, majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytattak megbeszéléseket.

Lipcsey-Bidló Katalin
2023. 06. 18. 14:16
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök (Fotó: Kreml / Ramil Sitdikov / RIA Novostyi)
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök (Fotó: Kreml / Ramil Sitdikov / RIA Novostyi)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken az ukrán fővárosban Ramaphosa azt hangoztatta, hogy az ukrán–orosz konfliktus mielőbbi rendezése érdekében mindkét fél részéről deeszkalációra van szükség. Mint mondta, 

ezt a háborút le kell rendezni, és tárgyalások útján kell békét teremteni.

Volodmiri Zelenszkij azonban kijelentette, „bármilyen tárgyalást kezdeményezni Oroszországgal, miközben megszállóként jelen vannak a földünkön, azt jelentené, hogy befagyasztjuk a jelenlegi fájdalmakkal és szenvedésekkel teli állapotot”. Mint mondta, „Ukrajnának és a világnak nincs szüksége sem befagyasztott konfliktusokra, sem parázsló háborúkra. Békére van szüksége.”

Az afrikai ország vezetőiből álló delegáció kijevi látogatásának idején légiriadót rendeltek el, és több robbantásról is beszámoltak az ukrán főváros környékén. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ezért Vlagyimir Putyint tette felelőssé, és közölte, „az orosz rakéták üzenetek Afrikának: Oroszország több háborút, nem pedig békét akar”. 

Zelenszkij szerint pedig az, hogy Oroszország rakétacsapást mért Kijevre az afrikai küldöttség látogatásakor vagy azt jelenti, hogy Putyin már nem ura az orosz hadseregnek, vagy azt, hogy „irracionális”, és „teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát”.

Putyin: Az ukránok „a történelem szemétdombjára dobták” a megállapodásunkat

Az afrikai küldöttség szombaton érkezett Szentpétervárra, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyaltak. A megbeszélés keretében Cyril Ramaphosa ismertette a béketervüket, Putyin pedig elmondta, hogy Oroszország továbbra is nyitott az építő párbeszédre bárkivel, aki a békét a méltányosság és a felek jogos érdekeinek elismerése elve alapján akarja megteremteni. Hozzáfűzte továbbá, hogy Oroszország soha nem utasította el a Kijevvel folytatott tárgyalásokat, amelyeket véleménye szerint az ukrán fél akadályoz.

Az orosz elnök átadta az afrikai delegációnak az ukrajnai helyzet rendezésről szóló isztambuli megállapodás tervezetét is, amely – mint az orosz elnök elmondta – a fegyveres erők létszámától kezdve a katonai felszerelések és a személyi erők állományáig mindent meghatároz.

Hangsúlyozta, a dokumentumot ő is és Ukrajna képviselője is 2022-ben írta alá. „Így hívják – az állandó semlegességről és biztonsági garanciákról szóló szerződés Ukrajna számára. Pontosan a garanciákról szól. Tizennyolc cikkely” – jegyezte meg az orosz elnök. 

De miután, ahogy ígértük, kivontuk a csapatokat Kijevből, a kijevi hatóságok, ahogy az uraik általában teszik, mindezt a történelem szemétdombjára dobták. Fogalmazzunk szépen. Megpróbálom intelligensen megfogalmazni. Feladták [a megállapodást]

– jelentette ki Putyin.

A szentpétervári tárgyaláson, ahol a gabona- és műtrágyaexport biztosításának fontosságát is hangsúlyozták, Putyin és az afrikai vezetők megállapodtak abban, hogy a júliusi orosz–afrikai csúcstalálkozón folytatják a megbeszéléseket. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök (Fotó: Kreml/Ramil Sitdikov/RIA Novostyi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.