Szakértő figyelmeztetett, jelentősen romlik az emberek mentális egészsége Ukrajnában

A háborús hírek mind a médiában, mind az emberek között veszélyérzetet keltenek, és megszüntetik az irányítás, a biztonság érzését.

Magyar Nemzet
Forrás: KárpátHír2023. 06. 04. 12:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború befejezése után a biztonsági helyzet javulása ellenére az ukránok mentális egészségének jelentős romlása várható, közölte Volodimir Volosin válságpszichológus, az Egészségpszichológiai Intézet igazgatója – írja a Kárpáthír.com a pszichológus Ukrinformnak adott interjújára hivatkozva. 

„Nagy nyomás nehezedik az emberekre, már mindenki krónikus kimerültségben szenved. Nem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus után egy teljes körű háborúba léptünk, ami kimerítette az embereket. Több mint egy éve még intenzívebb stressz hatása alatt vagyunk”

– magyarázta Volosin.

Szerinte Ukrajnában most senki sem érzi biztonságban magát, még akkor sem, ha olyan faluban él, ahol nem hallani robbanásokat. A háborús hírek mind a médiában, mind az emberek között veszélyérzetet keltenek, és megszüntetik az irányítás, a biztonság érzését. Sokan naponta több órát töltenek a frontról érkező hírek követésével. „Az ember azért keres információt, mert az az irányítás visszaszerzésének természetes mechanizmusa. Mintha látnánk, mi történik, és jobban kontrollálhatnánk a helyzetet. De a valóságban értjük, hogy nem mi irányítunk… És mindannyian túlterheltek vagyunk, amikor bármilyen inger, még ha nem is erős, idegösszeomláshoz vezethet.

Várhatóan sokan elveszítik az önuralmukat”

– mondja a pszichológus.

„Vannak bizonyos élettani mechanizmusok, ezekről webináriumokat tartottunk a világ vezető neurobiológusaival, akik mindent leírtak, ami mentális szinten történik hazánkban az emberekkel. Az elmúlt négy-öt hónapban számítottunk az emberek lelki instabilitására. Ez csak idő kérdése.

Több öngyilkosság is lesz”

– figyelmeztetett Volosin.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.