Több millió dollár jóvátételt kaphatnak a rabszolgák leszármazottai

Az utóbbi időben újabb amerikai államban lángoltak fel a viták az afroamerikaiak jóvátételével kapcsolatban.

Gábor Márton
2023. 06. 11. 19:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég New York állam közgyűlése egy háromórás élénk vita után fogadta el a törvényjavaslatot, aminek értelmében megindítanák az egykori rabszolgák leszármazottainak járó jóvátételi csomag tárgyalását.

A javaslatot nem sokkal később a felsőház is elfogadta, így az most Kathy Hochul kormányzóhoz került megfontolásra. 

Michaelle Solages állami képviselőnő a vita előtt azt állította a jogszabálytervezettel kapcsolatban, hogy

biztosra akarunk menni, hogy a rabszolgaságot és annak örökségét vizsgáljuk. Ugyanis ez a rendelkezés arról szól, hogy elkezdjük a közösségeink gyógyításának folyamatát. Az emberek ugyanis még mindig a generációs traumáik árnyékában élnek.

A jóvátételről szóló törvényjavaslatot mindössze néhány nappal azután fogadták el, hogy a Howard Egyetem egyik jogászprofesszora az ENSZ bíróságához fordult egy petícióval, amiben azt kérelmezte, hogy minden fekete amerikai számára ötmillió dollár jóvátételt fizessenek. 

A rabszolgák leszármazottainak kárpótlásáról szóló javaslatok azonban nemcsak New York államban, hanem az Egyesült Államok-szerte egyre gyakoribbak.  

Kalifornia állam kormányzója, Gavin Newsom 2020-ban felállított egy testületet, amely múlt hónapban Oaklandben jóváhagyta a rabszolgaságért járó jóvátételre és bocsánatkérésre vonatkozó ajánlásokat, annak ellenére, hogy az állam 1850-ben szabad államként lépett be az unióba, vagyis a területén sohasem volt legális a rabszolgaság intézménye.

A testület kiszámította, hogy az állam minden egyes fekete lakosának potenciálisan 1,2 millió dollár kártérítés járna, a várható élettartamban mutatkozó egyenlőtlenségek, valamint a túlzásba vitt rendőri ellenőrzés és a lakhatási diszkrimináció költségeire vonatkozó becslések alapján.

A New York-i jogszabály egy a kaliforniaihoz hasonló bizottságot hozna létre, amely azt vizsgálná, hogy a szövetségi és állami kormányzat milyen mértékben támogatta a rabszolgaság intézményét.

Aggódom, hogy kinyitunk egy olyan ajtót, amelyet New York államban majdnem 200 évvel ezelőtt bezártak

– mondta Andy Gooddell republikánus képviselő a törvényjavaslat vitája során.

Gooddell, aki a törvényjavaslat ellen szavazott, azt mondta, hogy támogatja a mostanáig tett erőfeszítéseket, amelyek célja az esélyegyenlőség megteremtése mindenki számára. „Ezen az úton szeretnék tovább haladni, nem pedig a jóvátételre összpontosítani” – jelentette ki a republikánus képviselő.

A jóvátételi rendszer tanulmányozását fontolóra vették más államok törvényhozói is. Mostanáig New Jersey és Vermont tárgyal ilyen rendelkezésekre, de egyik sem fogadott még el törvényt a jóvátételre vonatkozóan.

Borítókép: A jóvátételért és annak mihamarabbi kifizetéséért demonstráló tömegek New York államban (Forrás: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.