Újabb akadályok hárultak el a paksi atomerőmű bővítése elől

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az építkezés fejleményeiről osztott meg új információkat.

Gábor Márton
Forrás: Facebook2023. 06. 05. 12:05
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját 2023. június 5-én. (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter) Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Roszatom orosz atomenergiai vállalat vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott megbeszélést hétfő délelőtt a paksi atomerőmű bővítésének ügyében. Az Európai Bizottság jóváhagyta ugyanis a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződésmódosításokat, Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzügyi szerződésmódosítást magyar részről a múlt héten aláírta, és ezen a héten várható az orosz pénzügyminiszter aláírása is. A tárcavezető Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetében tájékoztatott a szerződésmódosítások részleteiről, amelyek az építkezés finanszírozását és kivitelezését is érintik.

 

Ezekkel a szerződésmódosításokkal fel tudjuk gyorsítani a beruházást, számos bürokratikus tehertől tudunk majd megszabadulni, emellett pedig egyértelműsíthetjük azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak, és amelyek garantálják, hogy egy biztonságos erőmű épüljön Pakson. Az új atomerőművi blokkok 2000 megawattról 4400 megawattra emelik majd Magyarország nukleáris kapacitását, ezzel Magyarország a saját villamos energiaszükségletének körülbelül a 70 százalékát saját maga elő fogja tudni állítani, így jelentős mértékben tudjuk majd függetleníteni magunkat a nemzetközi energiapiacok radikális árváltozásaitól.

 

– ismertette Szijjártó Péter.

Az élő bejelentkezése során Szijjártó Péter kiemelte, hogy az atomerőmű megépítése hatalmas előrelépés lenne környezetvédelmi szempontból is, ugyanis éves szinten 17 millió tonnával csökkenne az energiaszektorból származó szén-dioxid-kibocsájtás. Elmondta, hogy mind a Roszatom, mind pedig a magyar kormány egyetért abban, hogy az új paksi blokkoknak már a következő évtized elején meg kell kezdeniük a termelést, ezzel is segítve a rezsicsökkentés fenntartását. 

A külügyminiszter a beruházással kapcsolatban arra utasította a nemzetközi szereplőket, hogy fejezzék be a paksi beruházás lassítása vagy akadályozása érdekében kifejtett tevékenységüket, mert azok nem lesznek eredményesek. 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját 2023. június 5-én (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.