Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Újabb országban kezdték meg az ukrán pilóták képzését

Koppenhága saját F–16-osainak átadását is fontolóra veszi.

Kónya Rita
2023. 06. 27. 8:16
Fighter jet coalition for Ukraine takes shape
F-16
FILED - 07 February 2023, Rhineland-Palatinate, Spangdahlem: An F-16 Fighting Falcon fighter aircraft has its landing gear extended to land at the U.S. military airfield at Spangdahlem. Ukraine is a step closer in its efforts to obtain modern Western fighter jets for its defensive campaign against Russia. Britain and the Netherlands want to build an international coalition to help Ukraine procure U.S. F-16 jets, a British government spokesman said Tuesday night, according to the PA news agency. Photo: Harald Tittel/dpa (Photo by HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: HARALD TITTEL/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán kormány hétfőn bejelentette, hogy az ország megkezdi az ukrán vadászpilóták kiképzését az F–16-osokra, valamint két évvel előre hozza öregedő vadászgépflottájának lecserélését. A több mint negyven éve szogáló F–16-osok, amelyekből kereken harminccal rendelkezik a skandináv ország, eredetileg 2027-ig maradtak volna hadrendben, most azonban úgy tűnik, már 2025-től lecserélik őket F–35A gépekre, amelyekből 27 darabot már meg is rendeltek.

Troels Lund Poulsen megbízott védelmi miniszter megerősítette, hogy Dánia megkezdte az ukrán vadászpilóták kiképzését.

Azt is megfontoljuk, hogy konkrétan adományozzunk-e Ukrajnának dán F−16-osokat, és ha igen, mennyit

− tette hozzá Lund Poulsen.

A miniszter szerint az ukrán pilóták kiképzése hat-nyolc hónapot vesz igénybe, és annak lezárultáig semmiképp sem kerülhet sor a gépek átadására. „Ez nem jelenti azt, hogy ne hozhatnánk döntést korábban. De [az F–16-osok] 2024-ig Dániában maradnak” − szögezte le Lund Polusen.

Ukrajna légiereje jelenleg jóval elmaradottabb, mint a csúcstechnikát használó oroszoké. A Business Insider amerikai lap az egyesült királyságbeli Royal United Services Institute nevű kutatóintézet tanulmányát idézve rámutat, hogy az orosz vadászgépek az észlelés megnehezítése érdekében a felszínhez közel repülő ukrán repülőgépeket is képesek kiszűrni, illetve vannak olyan rakétáik, melyeket nem szükséges az ellenséges célpontba csapódásig „célra tartani”, mivel saját radarral vannak felszerelve. Ennek ellenére az orosz légierőre is jellemzők voltak a szárazföldi erők problémái: sok esetben viszonylag képzetlen pilótákat vetettek be, akiket rosszul is irányítottak elöljáróik. Ezzel együtt sikerült jelentős nyomást gyakorolni az ukrán légvédelemre.

A háborúban álló ország már régóta lobbizik nyugati szövetségeseinél F–16-osokért, azonban sokáig  nem jártak sikerrel. Az áttörés tavaly augusztusban jött el, amikor az Egyesült Államok jóváhagyott egy százmillió dolláros támogatást az ukrán vadászpilóták képzésére, melynek során kifejezetten az F−16-os és F−15-ös harci repülőgépek kezelésének elsajátítását tűzték ki célul. A kezdeményezéshez később több európai ország is csatlakozott.

Ezek a fejlemények arra engedtek következtetni, hogy a jövőben − ahogyan azt a harckocsik esetében is tették − a nyugati országok engedhetnek Kijev követelésének és az ukrán légierő rendelkezésére bocsáthatják modern vadászgépeiket, ez azonban − az ígéretek szintjét leszámítva − a mai napig nem történt meg.

Borítókép: F−16-os vadászgép (Fotó: Harald Tittel DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.