Brutális szinten a német államadósság, a kormány a gazdaság sírásója?

Az ellenzéki pártok össztüzet zúdítottak a német szövetségi kormányra, amiért a gazdasági mutatók és az előrejelzések is egyre lesújtóbb adatokat prognosztizálnak Németországban. Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt szerint Robert Habeck gazdasági miniszter a német és az európai gazdaság sírásója.

2023. 07. 28. 19:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német államadósság tavaly újabb rekordszintre emelkedett. A szövetségi statisztikai hivatal szerint 2022 végén a szövetségi, tartományi és helyi önkormányzatok, valamint a társadalombiztosítási rendszer 2368 milliárd euróval volt eladósodva. 

Ez két százalékkal, azaz 47,1 milliárd euróval több, mint 2021 végén. 244 euróval, 28 164 euróra nőtt az egy főre jutó adósság. Ez a statisztika csak a nem állami szektorral, például a bankokkal és a hazai és külföldi magánvállalatokkal szembeni kötelezettségeket veszi figyelembe.

Csak a szövetségi kormány 1620,4 milliárd euróval volt eladósodva 2022 végén. Ez 4,6 százalékos növekedést jelentett. 

A tartományok kötelezettségei ezzel szemben öt százalékkal, 606,9 milliárd euróra csökkentek. Az egy főre jutó adósság továbbra is a városállamokban a legmagasabb, bár éves szinten csökkent. 33 264 euróval továbbra is Bréma áll az élen (2021: 53 834 euró), majd Hamburg következik 17 731 euróval (2021: 19 106 euró) és Berlin 16 564 euróval (2021: 16 897 euró).

A nem városállamok között a Saar-vidéken volt a legmagasabb az egy lakosra jutó adósság, 13 651 euróval (2021: 14 811 euró), akárcsak 2021-ben, ezt követte Schleswig-Holstein 11 188 euróval (2021: 11 391 euró), a legalacsonyabb pedig a korábbi évekhez hasonlóan Szászországban volt 1352 euróval (2021: 1554 euró) és Bajorországban 1425 euróval (2021: 1512 euró).

Ahogy arról lapunk nemrég beszámolt, maga a német szövetségi gazdasági miniszter is elismerte, hogy nagy bajban van az ország. 

Németország nehéz időszakkal néz szembe a következő öt évben a zöldátállás miatt, ami terhet fog róni az emberekre 

– mondta Robert Habeck az ARD német közszolgálati televíziónak szerda este. A német statisztikai hivatal már májusban figyelmeztetett, hogy az ország recesszióba került, Németország legnagyobb vállalatai közül néhány meg is kezdte a kivonulást a szülőföldjéről.

Az ellenzék éles kritikát fogalmazott meg Robert Habeck és Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárral szemben. Leif-Erik Holm, az Alternatíva Németországért (AfD) parlamenti frakciójának gazdasági szóvivője a német és az európai gazdaság sírásójának nevezte a gazdasági tárca vezetőjét. A kancellárral kapcsolatban pedig felidézte, hogy  márciusban még óriási mellénnyel hirdette, hogy az energiafordulat és a zöldátállás miatt az 1950-es évek gazdasági csodájához hasonló körülményeket várnak a gazdasági szakértők és a kormánytagok. Scholz nemrég még így tweetelt:

Az energiafordulat hatalmas lehetőség hazánk számára. A foglalkoztatás és a növekedés motorja

 

Holm szerint a zsugorodó német gazdaság a Scholz vezette csaknem két és fél éves kormányzás eredménye. „A Scholz által ígért zöld gazdasági csodáról kiderült, hogy a növekedés gyilkosa. A magas energiaárak nem véletlenül alakultak ki, hanem a hajthatatlan zöld-klímaideológia egyenes következménye” – fogalmazott az AfD politikusa.

A Keresztényszociális Unió (CSU) is élesen bírálta a kormányzat munkáját. Markus Söder bajor miniszterelnök feltette a kérdést: „Vajon van még gazdasági minisztere Németországnak?” A tartományi miniszterelnök gazdaságélénkítő csomagot javasolt Németország számára, többek között alacsony energiaadókat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.