Csigatempóban halad az ukrán F–16-os projekt

Elméletileg tizenegy ország dolgozik az ukrán pilóták F–16-os képzésén, gyakorlatilag az amerikaiak még mindig nem engedélyezték a képzési anyagok és szimulátorok átadását partnereiknek, így egyelőre nem látni, mikor kezdődhet meg ténylegesen a pilóták képzése. Oroszország nukleáris fenyegetésnek tekinti a nukleáris töltetek hordozására alkalmas gépek Ukrajnába érkezését.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 07. 26. 9:35
Fighter jet coalition for Ukraine takes shape
F-16
FILED - 07 February 2023, Rhineland-Palatinate, Spangdahlem: An F-16 Fighting Falcon fighter aircraft has its landing gear extended to land at the U.S. military airfield at Spangdahlem. Ukraine is a step closer in its efforts to obtain modern Western fighter jets for its defensive campaign against Russia. Britain and the Netherlands want to build an international coalition to help Ukraine procure U.S. F-16 jets, a British government spokesman said Tuesday night, according to the PA news agency. Photo: Harald Tittel/dpa (Photo by HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: HARALD TITTEL/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia és Hollandia vezetésével tizenegy ország dolgozik azon, hogy az ukránok megkaphassák az áhított F–16-osokat – a gyakorlatban azonban nem sok eredményt tud felmutatni a koalíció. 

Egyelőre még arra sincs elfogadott terv, hogyan és mikor képzik ki az ukrán pilótákat, gépet pedig még egyetlen ország sem ajánlott fel.

A tréninggel kapcsolatban több opció is lehetséges. Felmerült, hogy – más partnerek pilótáihoz hasonlóan – az ukránokat is az amerikai Légi Nemzeti Gárda tusconi támaszpontján képeznék ki, de valószínűbbnek látszik, hogy Európában, közelebbről Dániában, illetve egy most épülő romániai létesítményben kerülne sor a képzésre, írja a Politico hírportál.

A projektet felvállaló tizenegy tagú koalíció szeretné minél előbb, még a nyár folyamán elindítani a képzést, azonban az Egyesült Államok egyelőre nem engedélyezte az ehhez szükséges képzési anyagok és szimulátorok átadását. Amikor a késlekedés okáról kérdezték, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó igyekezett az európai partnerekre hárítani a felelősséget, mondván, még szükségük van néhány hétre a képzési infrastruktúra kialakításához.

Az előkészületek mindenesetre megkezdődtek, a lehetséges kiképzőket már toborozzák, az Egyesült Királyság pedig néhány héten belül megkezdheti az ukrán pilóták repülési és nyelvi képzését.

Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint reálisan nézve kicsi az esély arra, hogy 2024 tavasza előtt ukrán felségjelű F–16-osok szeljék az eget. „Ami a repülőgépek átadását vagy bármilyen további határidőt illeti, ma nem tudok semmit mondani” – tárta szét karját Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője, amikor az F–16-osokról kérdezték kedden.

Hogy mennyit segítene az ukránoknak, ha megkapnák az amerikai vadászgépeket, arról megoszlanak a vélemények, az azonban bizonyos, hogy a lépés újabb súlyos eszkalációs kockázatot hordoz, az oroszok ugyanis nukleáris fenyegetésnek tekintik a nukleáris töltetek hordozására alkalmas gépek Ukrajnába érkezését.

Tájékoztattuk a nukleáris hatalmakat – az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Franciaországot –, hogy Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy ezek a repülőgépek képesek nukleáris fegyverek szállítására. Ezen semmilyen biztosíték nem fog segíteni

− figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Mint mondta, a harci műveletek során a hadseregük nem tud meggyőződni arról, hogy az adott F–16-osok fel vannak-e szerelve nukleáris fegyverekkel vagy sem, így

már csak az a tényt, hogy az ukrán fegyveres erők ilyen rendszerekkel rendelkeznek, a Nyugat nukleáris fenyegetésének fogják tekinteni.

Borítókép: F–16-os vadászgép (Fotó: Harald Tittel/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.