Elgondolkodtató kérdés az ukrán NATO-csatlakozással kapcsolatban

Grúzia miniszterelnöke szerint félremagyarázzák a vilniusi NATO-csúcs eredményeit.

Gábor Márton
2023. 07. 16. 15:47
Fotó: Twitter/Irakli Garibashvili
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irakli Garibashvili grúz miniszterelnök napokban a médiának nyilatkozva fejtette ki véleményét a vilniusi NATO-csúcs eredményeiről. Úgy vélte, az elmúlt napokban számos grúziai ellenzéki televíziós csatornán félremagyarázták a csúcstalálkozón hozott döntéseket. Az adásokon gúnyolódva azt mondta:

tudják, először olyan képet mutattak be a tévékben, mintha valami csoda történt volna a NATO-csúcson. Mintha Ukrajnát már fel is vették volna, csoda történt, Grúzia pedig hátul maradt.

Garibashvili szerint azonban a valóság egészen más. Eltekintve attól ugyanis, hogy azt mondták a csúcstalálkozón, Ukrajna esetében eltekintenek néhány kritériumtól, nem történt áttörés. 

Ukrajna nem lehet NATO-tag, amíg le nem győzi Oroszországot. Felmerül a kérdés ugyanakkor: ha Ukrajna legyőzi Oroszországot, akkor mi haszna a NATO-tagságnak?

– tette fel a költői kérdést Irakli Garibashvili. Hozzátette, a NATO ereje éppen abban áll, hogy a kisebb országokat meg tudja védeni a nagyobb agresszoroktól.

Hangsúlyozta, hogy a NATO-csúcstalálkozón egyértelművé vált, Ukrajna csak az Oroszországgal vívott háború megnyerése után csatlakozhat a védelmi szövetséghez. 

A NATO-csúcstalálkozót július 11–12-én tartották Vilniusban. A csúcstalálkozó eredményeként egy záródokumentumot tettek közzé, amelyben az áll, hogy a szövetség továbbra is tartja magát a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón tett ígéretéhez, miszerint Grúzia a tagsági akciótervvel (MAP) a NATO tagjává fog válni. 

Grúzia esetében a NATO-tagság azok után vált prioritássá, hogy 2008-ban Oroszország megtámadta a kaukázusi országot, aminek következtében az elvesztette az ellenőrzését két korábbi tartománya, Dél-Oszétia és Abházia felett. 

A védelmi szövetség és Grúzia közötti hatékony együttműködés érdekében 2008-ban létrehozták a NATO–Grúzia Bizottságot (NGC), amely biztosítja a szoros politikai együttműködést, a reformtörekvések és az euroatlanti integráció támogatása érdekében. 

Borítókép: Irakli Garibashvili grúz miniszterelnök a NATO-főtitkárral, Jens Stoltenberggel (Forrás: Twitter/Irakli Garibashvili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.