Elvesztette a migránsokat a Biden-adminisztráció

Az Egyesült Államokba érkezett illegális bevándorlóknak csaknem fele nem jelent meg a bevándorlási hatóságok előtt.

Gábor Márton
2023. 07. 25. 18:17
null
Yuma, 2023. május 12. Amerikai határõrök egy különbusznál, amely Mexikó felõl érkezõ migránsokat szállít regisztrációs központba az arizonai Yuma város határátkelõjétõl 2023. május 11-én. Az Egyesült Államokban május 11. végén érvényét vesztette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló 42-es jogszabály (Title 42). A Trump-adminisztráció idején alkotott jogszabály lehetõvé tette az illegális migránsok kiutasítását az Egyesült Államokból járványügyi indokokkal. Az amerikai határvédelem szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépõt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon. MTI/EPA/Etienne Laurent Fotó: Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem adott ki bírósági idézést az amerikai bevándorlási és vámhatóság (ICE) az általa az Egyesült Államokba beengedett illegális bevándorlók mintegy 82 százalékának.

A Joe Biden vezette adminisztráció ugyanis engedélyezte a migránsok szabadon engedését azzal a feltétellel, hogy hatvan napon belül jelentkeznek az ICE-nél – többségük azonban ezt nem tette meg.

Az illegális bevándorlók egyre súlyosabb problémát jelentenek az Egyesült Államok számára, ám már az államok is igyekeznek fellépni a tömeges beáramlás ellen. Májusban T. Kent Wetherell bíró, Florida északi szövetségi bírósági körzetének bírája ideiglenes korlátozó végzést adott ki, amely megakadályozta, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) külföldieket engedjen be az Egyesült Államokba.

Florida állam hivatalos álláspontja szerint egy olyan bevándorlási becsületrendszert hozott létre Washington, amely nem tesz eleget az országba érkező személyek nyomon követéséről szóló szabályozásoknak. 

Wetherell bíró korlátozó végzése ellenére a belbiztonsági minisztérium tisztviselői több mint 2500 ilyen illegális bevándorlót engedtek be az Egyesült Államokba, azzal indokolva a döntést, hogy ezeket az embereket már feldolgozták az erre szolgáló rendszerben, mielőtt a bíró kiadta volna a tiltó végzést.

Wetherell az illegális bevándorlók szabadon bocsátására reagálva elrendelte, hogy az ICE szolgáltasson statisztikákat arról, hogy végül hány ember kapta meg a kitoloncolási eljárás megkezdéséhez szükséges dokumentumokat. A válaszul benyújtott bírósági feljegyzések szerint a végzés után szabadon engedett 2572 illegális bevándorlóból 1065-en nem jelentkeztek hatvan napon belül a hatóságoknál, hogy megkapják a kitoloncolásukról, vagy a tartózkodási engedélyükről szóló határozatot. 

Ezek a statisztikák enyhén szólva is aggasztóak

 – írta Wetherell bíró a vámhatóság bírósági beadványaira reagálva. A bíró szerint ugyanis a DHS-nek nincs terve arra, hogy miként kutassa fel a feltételesen szabadlábra helyezettek migránsok körülbelül 41 százalékát, akik nem jelentkeztek, miután szabadon engedték őket.

A bíróság szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a DHS komolyan gondolja, hogy felkutatja azokat a külföldieket, akik nem jelentkeztek be az utasításnak megfelelően, vagy hogy bármilyen intézkedést fog tenni ellenük, ha valaha is megtalálja őket

 – írta a bíró.

Borítókép: Amerikai határőrök egy különbusznál, amely Mexikó felől érkező migránsokat szállít regisztrációs központba az arizonai Yuma város határátkelőjétől 2023. május 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.