Forrong Izrael, megszavazták az ellentmondásos törvényt + videók

Hatalmas tömeg gyűlt össze az izraeli törvényhozás épülete előtt, hogy tiltakozásukat fejezzék ki.

Gábor Márton
2023. 07. 24. 16:29
NETANJAHU, Benjámin; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. március 16. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtóértekezleten a megbeszélésük után a berlini kancellárián 2023. március 16-án. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli törvényhozók hétfőn elfogadták az ellentmondásos igazságügyi reform első részét – adta hírül többek közt a CNN amerikai hírcsatorna. Ennek értelmében az ország legfelsőbb bírái nem nyilváníthatják „észszerűtlennek” a kormány intézkedéseit, a javaslat ellenzői ezt az igazságszolgáltatás jogfosztásának tartják. A jogszabály miatt hónapok óta tartanak a tüntetések Izraelben, Washington is kritikát fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban. 

Az izraeli törvényhozás (Kneszet) 64 igen és nulla nem szavazat mellett fogadta el a javaslatot, az ellenzéki képviselők a voksolás idejére kivonultak a parlamentből. 

Eközben a Kneszet épülete elé tüntetők hatalmas tömege gyűlt össze, a hatóságok vízágyút is bevetettek ellenük. Az izraeli rendőrség szerint legalább 19 embert letartóztattak a szavazás előtt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök múlt héten telefonon egyeztetett Joe Bidennel, aki arra figyelmeztette, hogy ne siessék el a jogszabály megszavazását, mivel az alááshatja az amerikai–izraeli kapcsolatokat.

A hangsúlyt az emberek összefogására és a konszenzus megtalálására kell helyezni

 – fogalmazott az amerikai elnök a CNN-nek adott nyilatkozatában.

A törvényt még alá kell írnia Jichák Hercog izraeli elnöknek is. A tiltakozások valószínűleg nem maradnak annyiban, a Histadrut nevű szakszervezet még a javaslat megszavazása előtt úgy fogalmazott: súlyos következményei lesznek a parlament döntésének. 


Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtóértekezleten a megbeszélésük után a berlini kancellárián 2023. március 16-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.