Ismét veszélyben a katalán vezetők szabadsága

Sikkasztás miatt kérnének ellenük elfogatóparancsot a spanyol ügyészek.

Kónya Rita
2023. 07. 25. 20:25
PUIGDEMONT, Carles
Brüsszel, 2021. február 24. Carles Puigdemont menesztett katalán elnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2021. február 24-én, miután egy parlamenti bizottság megszavazta Puidgemont és másik két katalán politikus mentelmi jogának a felfüggesztését. A spanyol legfelsõbb bíróság 2020 januárjában kezdeményezte a lázadással és közpénz hûtlen kezelésével vádolt Puigdemont és társai képviselõi mentelmi jogának felfüggesztését az EP-nél. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb letartóztatási parancs kiadását szeretnék elérni a spanyol ügyészek a katalán függetlenségi mozgalom két vezetője, Carles Puigdemont és Toni Comín ellen. A két EP-képviselő mentességét néhány hete vonták meg. Puigdemont és Comín vezető szerepet játszottak a 2017. októberi katalóniai függetlenségi népszavazás előkészítésében, a botrányba fulladt szavazás és Katalónia függetlenségének alkotmányellenes kikiáltása óta pedig Brüsszelben élnek. 

Most azonban nem a szavazással kapcsolatban kérnének ellene európai elfogatóparancsot a spanyol ügyészek, hanem sikkasztásért, írta a Politico hírportál.

A helyzet pikantériája, hogy Puigdemont és pártja, az Együtt Katalóniáért akár a mérleg nyelve is lehet a vasárnapi spanyolországi választás után előállt patthelyzetben. Mivel a Néppárt és a Vox az előzetes becslésekkel ellentétben nem tudta megszerezni a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget (176 mandátum), de rengeteg szövetségesük ellenére a szocialisták sem tudják felmutatni azt, így Spanyolország jelen pillanatban a kormányozhatatlanság szélén áll, és mindez a soros uniós elnökség idején következett be.

Ha a Néppárt le is paktálna a Voxszal, valamint további két, egy-egy mandátumot szerzett jobbközép kis párttal, akkor is csak 171 parlamenti helyet tudna felmutatni az abszolút többség helyett. A szocialisták eközben betonbiztos partnereikkel, így a Sumarral, a katalán republikánusokkal, valamint a baszk pártokkal együtt is a legjobb esetben 171-172 parlamenti helyet szerezhetnek meg, tehát ők sem képesek a kormányalakításra.

Emiatt döntő szerepbe kerülhet a Katalónia függetlenségét 2017-ben egyoldalúan kikiáltó, európai parlamenti mentelmi jogától két hete megfosztott Carles Puigdemont pártja, 

amelynek jelöltje, Míriam Nogueras már az eredményhirdetés után közölte:

nem teszi miniszterelnökké Pedro Sánchezt a semmiért cserébe.

A nacionalista párt egyetlen célja pedig a katalán függetlenségi népszavazás azonnali kiírása. Pedro Sánchez kezében tehát jelen állás szerint egyetlen kulcs van: ha vállalja a hazaárulást, gond nélkül folytathatja Spanyolország kormányzását. Utóbbi nem elképzelhetetlen, ugyanis a Sánchez-kormány az elmúlt négy évben számtalan kedvezményben részesítette a szeparatista katalánokat, akik cserébe átsegítették a parlamenten a baloldali kormánykoalíció sarkalatos törvényeit, köztük a 16 éveseknek szabad nemváltást biztosító transztörvényt is.

Egyik nap még döntő [fontosságú] vagy a spanyol kormányalakításhoz, másnap Spanyolország elrendeli a letartóztatásodat

– kommentálta a hírt Puigdemont a Twitteren.

Borítókép: Carles Puigdemont menesztett katalán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.