Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Kínai golyóálló mellényben, amerikai fegyverrel harcolnak az oroszok?

Egy friss amerikai hírszerzési jelentés szerint, amíg Peking nyersanyagokat vásárol Oroszországtól, cserébe olyan kettős felhasználású eszközöket ad el, mások mellett drónokat, amelyek katonai felhasználása lehetséges az ukrajnai háborúban. Washington régóta „figyelmezteti” Pekinget arra, hogy ne támogassa Oroszországot a háborúban, ám a vádat a kínai vezetés elutasította. Egy friss ukrán elemzés szerint a harctéren talált orosz fegyverek, importált kritikus alkatrészeinek kétharmada Amerikából származik.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 15:00
orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én (Forrás: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csütörtökön megjelent amerikai hírszerzési jelentés szerint Kína létfontosságú támogatást nyújt Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseihez azáltal, hogy segít a Kremlnek kijátszani a nyugati szankciókat, és vélhetően kulcsfontosságú technológiával látja el Moszkvát – hívta fel a figyelmet a nemzeti hírszerzési igazgatóság (ODNI) jelentésére hivatkozva mások mellett az NBC News amerikai hírtelevízió.

Az ODNI értékelése szerint Kína jelentős mértékben bővítette az orosz olaj-, gáz- és egyéb energiaexportját az ukrajnai háború kirobbanása óta, míg cserébe félvezetőket adott el Oroszországnak, amelyek többek között a csipgyártás alapját szolgálják. Sőt Peking pénzügyi rendszerét – a jüanban lefolytatott kétoldalú kereskedelmet – arra használta, hogy Oroszország a „nyugati tiltásoktól mentesen bonyolíthasson le tranzakciókat”, ezzel „enyhítve a nyugati szankciók hatását”.

A dokumentum szerint Oroszország tavaly kétszer annyi cseppfolyósított földgázt exportált Kínába, mint 2021-ben, emellett idén 18 kínai szupertanker és 16 másik, nagy méretű hajó segítségével 15 millió tonna orosz nyersolajat szállíthatnak az ázsiai országba, ami az uráli export mintegy 15 százalékát jelenti. Ami lényeges, hogy mindezt kínai biztosítással teszik – a nyugati biztosítótársaságok már nem vállalják az orosz hajók fedezetét, ám biztosítás nélkül lényegében nincsen tengeri szállítás.

Sőt a Politico brüsszeli hírportál szerint Kína golyóálló mellényeket százezres nagyságban adott el Oroszországnak, drónok és hőoptikai célzókészülékek társaságában. 

A Politico szerint Peking ezzel kijátszani igyekszik a szankciókat, olyan kettős felhasználású eszközök küldésével, amelyek katonai és polgári használatának lehetősége elegendő mozgásteret enged számára.

Az ODNI jelentése szerint kínai állami tulajdonú katonai vállalatok navigációs berendezéseket, vadászgépek alkatrészeit és más, kettős felhasználású technológiákat szállítottak orosz védelmi cégeknek. Márciusig pedig Peking több mint 12 millió dollár értékben szállított drónokat és drónalkatrészeket Oroszországba. A dokumentum harmadik féltől származó adatokra és a hivatalos orosz vámadatok elemzésére hivatkozik.

Oroszország Ukrajna elleni háborúját eddig nem kis részben az tette lehetővé, hogy Kína hajlandó volt támogatást nyújtani közvetlen és közvetett módon. Remélem, ez a jelentés világossá teszi Peking számára, hogy az Egyesült Államok és a világ tudni fogja, ha további lépéseket tesznek Putyin brutális inváziójának folytatása érdekében

 – fogalmazott Jim Himes demokrata képviselő, a hírszerzési bizottság tagja. Az ODNI jelentését ugyanis a kongresszus rendelte meg.

A Biden-adminisztráció korábban már többször is „figyelmeztette” Pekinget, hogy ne küldjön fegyvereket Oroszországba – igaz, ekkor az amerikai elnök is elismerte, hogy ennek nincsen tényleges jele –, amelyre még tavasszal az a kínai válasz érkezett, hogy „egyik háborúzó félnek sem küldenek fegyvereket és a kettős felhasználású technológiák exportját is korlátozzák”, majd felhívták Washington figyelmét arra, hogy ő viszont küld fegyvereket a konfliktusba.

Peking korábbi álláspontját Liu Pengyu nagykövetségi szóvivő megerősítette, majd hozzátette, hogy:

Ukrajna kérdésében Kína objektív és igazságos álláspontot képvisel, aktívan támogatja a békét célzó tárgyalásokat, és konstruktív szerepet játszott a válság politikai rendezésének elősegítésében.

„Teljesen világos, hogy Kína, minden olyan állítása ellenére, hogy semleges szereplője a háborúnak, valójában támogatja Oroszország pozícióit” – vélekedett a Politico megkeresésére Helena Legarda, a berlini Mercator Intézet kínai védelmi és külpolitikai elemzésével foglalkozó vezető kutató.

Azonban mások mellett a kínai DJI dróngyár azzal védekezik, hogy nem tudják nyomon követni, hogy az eladott drónjaikat kik és hova adják tovább.

Sőt, a Kijevi Közgazdaságtudományi Egyetem (KSE) friss elemzése szerint a harctéren talált orosz fegyverek importált, kritikus alkatrészeinek több mint 60 százaléka amerikai cégektől származik.

 Míg a Politico korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a feketepiacon, de akár legális formában is eljuthattak amerikai lőszerek Oroszországba.

Borítókép: Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én (Fotó: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.