Kínai katonai repülők haladtak át a tajvani légvédelmi azonosító zónán

Az áprilisi nagyszabású hadgyakorlat óta a legkomolyabb erődemonstrációt tartotta Kína Tajvan partjai közelében. A lépéssel kanadai és amerikai politikusok látogatásaira reagálhatott a kínai vezetés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 12. 11:50
null
Kelet-kínai-tenger, 2022. december 29. A Hszinhua kínai hírügynökség felvétele kínai és orosz hadihajókról a Kelet-kínai-tengeren egy hétnapos kínai-orosz hadgyakorlat zárónapján, 2022. december 27-én. MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej Fotó: Hszü Vej Forrás: MTI/AP/Hszinhua
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a Tajvan déli és délnyugati partjai közelében rendezett műveletben több hadihajó és vadászrepülőgép is részt vett. 

A tárca hozzátette, hogy az utóbbi 24 órában 32 kínai harci repülő haladt át a tajvani légvédelmi azonosító zónán (ADIZ), 

köztük nukleáris fegyver hordozására képes H–6 típusú bombázógép is. 

A nemzetközi gyakorlatban az ADIZ légvédelmi azonosító övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi.

Tajvan a maga részéről szintén mozgósított több katonai gépet és hajót, hogy nyomon követhesse a kínai tevékenységet a térségben − tette hozzá a tárca. Kína az utóbbi egy évben Tajpej szerint már többször rendezett hadgyakorlatokat a sziget körül, ám az ilyen jellegű tajvani bejelentésekre Peking rendszerint nem reagál. Tajpej szerint júniusban nyolc kínai katonai repülőgép lépte át a Tajvani-szoros középvonalát.

A múlt héten Caj Jing-ven tajvani elnök amerikai és kanadai törvényhozók küldöttségeivel találkozott, míg Caj Csing-hsziang tajvani igazságügyi miniszter Berlinben tárgyalt német kollégájával, Marco Buschmannal. Ez volt a két fél igazságügyi minisztereinek első találkozója.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, és határozottan ellenzi, hogy azok a nemzetek, amelyekkel hivatalos kapcsolatban áll, kapcsolatba lépjenek Tajvan vezetőivel, mondván, hogy ez beavatkozást jelent a belügyeibe. A Népi Felszabadító Hadsereg áprilisban rekordszámú, 54 harci repülőgépet küldött Tajvan környéki érzékeny területekre, miután a tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthy képviselőházi elnökkel.

Tavaly augusztusban nagyszabású gyakorlatot tartottak Tajvan blokád alá vételének gyakorlására Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök tajpeji látogatása után.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.