Mennyire érdekli valójában a NATO-tagállamokat a háború?

A katonai kiadások alakulása a tagállamok többségében nem tükrözi a háborús retorikát

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 07. 14. 6:57
BIDEN, Joe; ORBÁN Viktor; STOLTENBERG, Jens; NAUSEDA, Gitanas
NATO-csúcs Litvániában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg szavak szintjén hatalmas a háborús erőfeszítések támogatottsága, ha egy kicsit mögéjük nézünk, és a számokat is megvizsgáljuk, már egészen más a kép – mutat rá Facebook-bejegyzésében Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő.

Gyakran halljuk, hogy az ukrán háború egzisztenciális válság a Nyugat számára. Úgy látszik, hogy a NATO-tagállamok pénzügyminiszterei nem hallottak erről, mert a 31 NATO-államból csupán 4, azaz négy darab állam srófolta fel a katonai költségvetését a bűvös két százalék fölé az inváziót követően. Finnország, Szlovákia, Románia és Magyarország

− indítja gondolatmenetét Castel a bejegyzésben.

A NATO tagállamainak döntő többsége nemhogy növelte volna, de inkább csökkentette katonai kiadásait a háború árnyékában – mutat rá a szakértő, példaként hozva többek között Nagy-Britanniát, ahol a háborús retorika dacára következetesen csökken a haderő finanszírozása.

Castel szerint a katonai kiadások alapján a NATO-államokat három csoportba lehet osztani:

1. A hadviselő csendestársak: az USA, Nagy-Britannia, Lengyelország és a Baltikum.

2. Az aggódók önsegélyző egylete: az illusztris kétszázalékos klub négy új tagja: Finnország, Szlovákia, Románia és Magyarország.

3. A lőtéri kutyatartók egyesülete: nagyjából az összes többi NATO-tagállam. A költségvetési prioritásaikból ítélve még a címerállatomat is jobban érdekli ez az „egzisztenciális válság”, mint őket.

„Ennyire egzisztenciális az egzisztenciális” − zárja bejegyzését Robert C. Castel.

Borítókép: A NATO-tagállamok vezetői a szervezet vilniusi csúcstalálkozóján (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.