Moszkva: A NATO visszatért a hidegháborús sémákhoz

A vilniusi NATO-csúcstalálkozó megmutatta, hogy az észak-atlanti szövetség visszatért a hidegháborús sémákhoz − vélekedett az orosz külügyminisztérium szerdán este.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 13. 6:41
null
Vilnius, 2023. július 9. A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én. A kétnapos csúcstalálkozó július 11-én kezdõdik. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Július 11-12-én Vilniusban zajlott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének csúcstalálkozója. Ennek eredményei megmutatták, hogy a szervezet végérvényesen visszatért a hidegháborús sémákhoz, csakhogy ezúttal »a mi egymilliárdunk« védelme érdekében az emberiség többi részétől, valamint a világot demokratikus és tekintélyelvű rendszerekre felosztó ideológia alapján” − olvasható az állásfoglalásban.

A vilniusi csúcs eredményei gondosan ki lesznek elemezve. Tekintettel az Oroszország érdekei és biztonsága kapcsán jelentkező veszélyekre, illetve kihívásokra, időben és megfelelő módon fogunk reagálni minden rendelkezésre álló eszközzel és módszerrel. A már meghozott döntéseken felül folytatjuk az ország katonai szervezetének és védelmi rendszerének erősítését 

− tette hozzá az orosz diplomáciai tárca.

„A NATO következetesen csökkenti az erő alkalmazásának küszöbét és erősíti a nukleáris komponens szerepét a katonai tervezésében” − folytatták.

„A (NATO-)tagállamok megerősítették a 2008-as bukaresti formulát, amelynek értelmében Ukrajna a NATO tagja lesz, igaz, megint csak nem határozták meg, hogy mikor. A keserű pirulát azzal édesítették meg, hogy Kijev vonatkozásában eltekintenek a szövetségbe való út elengedhetetlen részét képező csatlakozási akcióterv (MAP) alkalmazásától. Mindemellett Ukrajnának szánták a legfőbb fogyóeszköz szerepét a NATO által Oroszországgal szemben kirobbantott hibrid háborúban. Az eszkaláció felé véve az irányt újabb adag ígéretet tettek a kijevi rezsim ellátására még korszerűbb és még nagyobb hatótávolságú fegyverekkel, hogy minél tovább elhúzhassák a felőrlésre szánt konfliktust” 

− írta a minisztérium.

Borítókép: A NATO-tagországok zászlajai a NATO-csúcsnak otthont adó épület mellett Vilniusban 2023. július 9-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.