Robbanások voltak az egyik legfontosabb ukrán kikötővárosban

Sajtóinformációk szerint szerda hajnalban több robbanás is megrázta Odessza városát.

Gábor Márton
2023. 07. 19. 7:33
null
Harkiv, 2023. március 9. Belgorod térségébõl fellõtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderõ 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelõniük. MTI/AP/Vadim Belikov Fotó: Vadim Belikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentések szerint a robbanások első hulláma moszkvai idő szerint hajnali egy óra után érte el a várost. Ezt két további sortűz követte, moszkvai idő szerint 2 óra 11 és 2 óra 20 perckor.

Szerdán kora reggel egyébként légiriadót rendeltek el Odesszában és környékén, ugyanis robbanásokat hallottak Csernomorszkban, egy másik Odesszához közeli fekete-tengeri kikötővárosban is.

 

Az odesszai katonai közigazgatás szóvivője szerint ugyanakkor az ukrán légvédelem visszaverte az orosz támadást.

Több Kalibr típusú cirkálórakéta kilövését dokumentálták a Fekete-tengerről

 − mondta Szerhij Bratchuk szóvivő a Telegramon.

Oleh Kiper, az odesszai régió katonai közigazgatásának vezetője arra kérte az embereket, hogy húzódjanak fedezékbe.

Ne közelítsen az ablakokhoz, ne filmezzen vagy mutassa be a légvédelmi erők munkáját. Odessza megye minden lakója keressen menedéket

− hangsúlyozta Kiper a Telegram oldalán.

Odessza városa nem csak a térség székhelye, hanem az egyik legfontosabb fekete-tengeri kikötővárosa is Ukrajnának. Amint arról mi is beszámoltunk, Ukrajna Törökországhoz és az ENSZ-hez fordult azzal a javaslattal, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás keretében Oroszország nélkül működtessék tovább a gabonafolyosót, miután Moszkva hétfőn kilépett az egyezségből. 

Azoknak a feleknek, amelyek megpróbálják folytatni a gabonamegállapodás végrehajtását Oroszország részvétele nélkül, figyelembe kell venniük az azzal járó kockázatokat, mivel az ukrán gabonaexport útvonala a háborús övezet közelében halad − reagált kedden újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. 

Egy olyan zónáról beszélünk, amely a harctér közvetlen közelségében van, és megfelelő biztonsági garanciák nélkül ott bizonyos kockázatok merülnek fel

− mondta Peszkov. Szerinte ebben az ügyben Oroszország nem tudja megmondani, hogy milyen mértékben és mely országok készek vállalni ezeket a kockázatokat.

 

Borítókép: Belgorod térségéből fellőtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. (Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.