Tovább gyűrűzik az úzvölgyi temető körüli botrány

Hargita megye és Csíkszentmárton önkormányzata a temető június 30-i állapotának helyreállítását szorgalmazza.

Magyar Nemzet
2023. 07. 10. 20:30
null
Eltávolították a betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőből Fotó: Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két önkormányzat közös állásfoglalásáról Borboly Csaba tanácselnök és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere számolt be egy hétfői sajtótájékoztatón Csíkszeredában. 

Elhangzott, hogy a temető június 30-i állapotát tekintik a 0. kilométerkőnek, amelyhez vissza kell térni, mivel ekkor már el voltak távolítva a törvénytelen betonkeresztek és még nem voltak kihelyezve az újabb fakeresztek.

Ha innen indulunk ki, akkor béke és csend lesz

– fogalmazott Borboly Csaba, hozzátéve, hogy június 30-án kezdtek el tárgyalni a román védelmi tárca és Bákó megye képviselőivel az úzvölgyi helyzet rendezéséről.

Hangsúlyozta: szombaton bűncselekmény történt a katonatemetőben, ehhez a román rendvédelmi szervek passzívan asszisztáltak, miközben a lakosság joggal várta el, hogy tegyék a dolgukat és elejét vegyék a törvénytelenségnek.

 Az elkövetőket felelősségre kell vonni, mert több ponton is törvényt sértettek, példaértékű büntetést kell kiszabni rájuk, különben az a gyakorlat alakulhat ki, hogy az úzvölgyi temetőben bármit meg lehet tenni

– mondta.

Borboly Csaba rámutatott, hogy a hadisírok gondozásáért felelős román hatóság (ONCE) 2019-ben már tisztázta, hogy a fakereszteket felállító Nemzet Útja (Calea Neamului) vezetője, Mihai Tirnoveanu által említett 150 román katona nem az úzvölgyi temetőben nyugszik. Ha az illetékes hatóság megerősíti, hogy van román elesett a temetőben, felkerül a neve a többiek közé – mondta, felkérve az ONCE-t, hogy tisztázza a kérdést. Emellett megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a temetőben minden nemzet itt nyugvó katonáinak kell legyen emlékhelye.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere elmondta: a község lakói fájlalják, hogy a helyzet korábbi rendeződése után egyesek újra a hősök sírjai felett veszekednek. Elmondta: a betonkeresztek június 29-i eltávolítása után úgy tekintették, helyreállt a törvényes rend, és a másnapi tárgyaláson megállapodtak, hogy valamennyi érintett fél számára kielégítő megoldást találnak az ügy lezárásához.

Felidézte, hogy a katonatemetőt 1917-től alakították ki, és a rendelkezésre álló források szerint nagyrészt a térségben az első világháborúban elesett magyar katonákat, míg kisebb számban az osztrák–magyar hadsereg más nemzetiségű katonáit, illetve a német és az orosz hadsereg katonáit helyezték ott végső nyugalomra.

A sajtótájékoztatón Hajdú Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője rámutatott: a rendvédelmi szerveknek közbe kellett volna lépniük szombaton, hiszen törvénytelenség történt. A Calea Neamului hívei 

brutális módon avatkoztak be egy haditemetőbe, és a nemzetközi előírások szerint ez illegális, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű hősökről van szó

– mondta.

Elhangzott: tart az egyeztetés a jogászokkal, mely után megteszik a szükséges jogi lépéseket a rend helyreállítása, az elkövetők felelősségre vonása érdekében. A csendőrséget arra kérik, hogy segítsen az elkövetők azonosításában.

A Calea Neamului román szervezet hívei szombaton 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzetiszínű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. Vezetőjük, Mihai Tirnoveanu bejelentette, hogy a héten a román védelmi minisztériummal is tárgyal az így kialakított román parcella hivatalossá tételéről.

Borítókép: A betonkereszteket eltávolították az úzvölgyi katonatemetőből (Fotó: Kátai Edit)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.