Újabb összecsapásokra számítanak az aszály miatt Franciaországban

Franciaország teljes vízfogyasztásának 45 százalékát a mezőgazdaság adja, ám ez nyáron néhol 90 százalék is lehet.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 07. 28. 20:20
Tavasszal a nyugat-franciaországi Sainte-Soline-ban található víztározónál csaptak össze klímaaktivisták a rendőrökkel, többen megsérültek, sokakat előállítottak, 2023.03.26. (Fotó: France Bleu / Twitter)
Tavasszal a nyugat-franciaországi Sainte-Soline-ban található víztározónál csaptak össze klímaaktivisták a rendőrökkel, többen megsérültek, sokakat előállítottak, 2023.03.26. (Fotó: France Bleu / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reflektorok, térfigyelő kamerák és helyi gazdák járőrözésével védik a nyugat-franciaországi Mauzé-sur-le-Mignonban található 10 méter mély és mintegy 240 ezer köbméter –körülbelül száz úszómedence megtöltéséhez elegendő – vizet tartalmazó víztározót, ahol már többször is sor került heves összecsapásokra a gazdák és a környezetvédők között az aszály sújtotta régióban – hívta fel a figyelmet a Politico brüsszeli hírportál.

De nemcsak itt, hanem a néhány tíz kilométerre található sainte-soline-i víztározónál is feszültséget vált ki a tározó kérdése. 

Ahogy arról márciusban a V4NA is beszámolt, itt tavasszal mintegy harmincezer tüntető csapott össze háromezer rendőrrel, amelynek során több százan megsérültek, ketten pedig kómába is estek.

Amíg a gazdák többsége a víztározók szükségessége mellett érvel, mondván, azok a száraz nyári időszakban az öntözésben segítenek, addig az aktivisták szerint a túlzott vízkiszivattyúzás károsítja a környezetet, így a gazdáknak fel kellene hagyniuk a vízigényes növények, mint a kukorica termesztésével.

Szerintük a globális felmelegedés miatt a gazdáknak „reálisabbnak” kellene lenniük és „nem elkövetniük a korábbi hibákat”.

Franciaország teljes vízfogyasztásának 45 százalékát a mezőgazdaság adja. A 2020-as kormányzati adatok szerint ez az arány nyáron egyes régiókban 90 százalékra emelkedik.

Az ehhez hasonló feszültségek a gazdák és klímaaktivisták között Spanyolországban is jelen vannak.

„Ahogy a víz egyre szűkösebbé válik, úgy nőnek a konfliktusok a felhasználással kapcsolatban, ami erőszakhoz fog vezetni

– fogalmazott egy, a francia víztározók ellen kampányoló aktivista.

Noha az aktivisták először a bíróságon próbáltak érvényt szerezni vélt igazuknak, 2021-ben már erőszakos megmozdulásokat is szerveztek és fellépésük során létesítményeket is megrongáltak.

Szakértők szerint a következő hónapokban további aszályok várhatók Franciaországban, amelyek így további tüntetéseket is jelenthetnek. A francia kormány jelenleg további víztározók építését tervezi, sőt korábban egy környezetvédelmi mozgalmat „ökoterrorizmus” vádjával fel is oszlatott, többeket le is tartóztattak.

Borítókép: Tavasszal a nyugat-franciaországi Sainte-Soline-ban található víztározónál csaptak össze klímaaktivisták a rendőrökkel, többen megsérültek, sokakat előállítottak (Fotó: France Bleu/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.