Vizsgálják a Frontex fellépését a görögországi hajótragédia ügyében

Június 14-én elsüllyedt egy hajó a görög partoknál, és több száz ember fulladt a tengerbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 26. 13:12
null
Messina, 2022. október 26. Európába igyekvõ 255 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik a szicíliai Messina kikötõjébe a Monte Cimone, az olasz pénzügyõrség járõrhajója 2022. október 26-án. A pénzügyõrség, az olasz parti õrség és a Frontex hajói 1350 migránst vettek fedélzetükre a Földközi-tengeren. MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi Fotó: Carmelo Imbesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emily O’Reilly európai ombudsman vizsgálatot indított, amelynek célja, hogy tisztázza az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) fellépését a Földközi-tengeren végrehajtott keresési és mentési műveletekben, miután június 14-én elsüllyedt egy hajó a görög partoknál, és több száz ember fulladt a tengerbe − közölte szerdán az uniós testület.

O’Reilly a tengeren bajba jutottak mentésével kapcsolatos feladatokra vonatkozó dokumentumok, a hajótragédiáról szóló hivatalos jelentés, valamint a Földközi-tengeren a közelmúltban történt, jelentős emberáldozatokkal járó más eseményekről szóló beszámolók vizsgálatát rendelte el.

Arról is kért tájékoztatást, hogy a Frontex és a tagállami hatóságok hogyan osztják meg egymással a keresési és mentési műveletekre vonatkozó információkat, és hogy a szervezetnek van-e beleszólása a műveletek tervezésébe és végrehajtásába. További kérdései arra vonatkoznak, hogy az ügynökség jelentést tesz-e az alapvető jogok megsértéséről. A hivatal a vizsgálatot a görög ombudsman hivatalával együttműködve végzi.

Miközben a görög hatóságok szerepét tagállami szinten vizsgálják, tisztázni kell a Frontex szerepét is a keresési és mentési műveletben. A jelentések szerint ebben az esetben a Frontex figyelmeztette a görög hatóságokat a hajó jelenlétére, és segítséget ajánlott, de nem világos, hogy mi mást tehetett volna vagy kellett volna még tennie

− hangsúlyozta sajtóközleményében az ombudsman.

Hozzátette: minden érintettnek el kell gondolkodnia saját felelősségén, és a nyilvánosság előtt tisztáznia kell, ki a felelős ezekért a halálesetekért. 

Az Európába irányuló migráció folytatódni fog, és az unió feladata hogy az alapvető jogokat tiszteletben tartva járjon el, nem megfeledkezve arról a szenvedésről, amely arra készteti az embereket, hogy hazájukon kívül keressenek jobb életet

− figyelmeztetett az ombudsman.

O’Reilly vizsgálatot tervez azzal kapcsolatban is, hogy az Európai Bizottság megfelelően ellenőrzi-e az alapvető jogok tiszteletben tartását az uniós forrásokból támogatott határigazgatási műveletekkel összefüggésben.

 

Borítókép: Európába igyekvő 255 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik a szicíliai Messina kikötőjébe a Monte Cimone, az olasz pénzügyőrség járőrhajója 2022. október 26-án. A pénzügyőrség, az olasz parti őrség és a Frontex hajói 1350 migránst vettek fedélzetükre a Földközi-tengeren. (fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.