A spanyol király így is, úgy is éles kritikákkal nézhet szembe

Hétfőn találkozik VI. Fülöp uralkodó a spanyol parlament pártjainak képviselőivel a kormányalakítás kérdésében.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 08. 20. 20:15
VI. Fülöp spanyol király a Wimbledon-i tenisztornán, 2023.07.16-án. (Forrás: Spotted @ Wimbledon / Twitter)
VI. Fülöp spanyol király a Wimbledon-i tenisztornán, 2023.07.16-án. (Forrás: Spotted @ Wimbledon / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn VI. Fülöp királyra figyel majd egész Spanyolország, amikor az uralkodó a parlament pártjainak vezetőivel találkozik, mielőtt eldöntené, hogy kit kér fel először a kormányalakításra.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, a múlt hónapban előre hozott parlamenti választásokat tartottak az Ibériai-félsziget legnagyobb országában, ahol a spanyol szocialista munkáspárt (PSOE) vezette baloldali tömörülés és a Néppárt (PP) vezette jobboldali tömörülési sem tudott többséget szerezni a 350 fős testületben.

Noha a választásokon lényegében a Néppárt győzött, így vezetőjének Alberto Núnez Feijónak komoly esélyei lehetnének a kormányalakításra, ugyanakkor a PSOE jelöltje, az ügyvivő miniszterelnök Pedro Sánchez sikeres szövetséget kötött az Együtt Katalóniáért nacionalista párttal, amikor a parlament házelnökét választották. 

Noha Sáncheznek a katalánok támogatásáért vélhetően új alkut kellene kötnie a többség, és így VI. Fülöp felkéréséért cserébe.

Mindeközben a Politico brüsszeli hírportál arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan Feijó azzal érvelhet a király előtt, hogy ők nyerték meg a választást, így „meg kell kapnia a lehetőséget” a kormányalakításra, valójában a jobboldali Vox párttal közösen sem lenne meg a szükséges többsége. Igaz, a Vox korábban már azt is belengette, hogy akár kormányzati pozíciók nélkül is hajlandó támogatni a Néppártot, elkerülve az újabb baloldali kormányt.

A lap szerint összességében Sánchez jobb helyzetben van az újabb kormányalakításra, amennyiben újra megegyezésre tud jutni a katalán párttal.

A nacionalista párt vezetője, Carles Puigdemont már meg is fogalmazta feltételeit Sáncheznek, többek között azt kéri, hogy Madrid járuljon hozzá a katalánok önrendelkezésről szóló új népszavazás megtartásához is.

Ez egy sokkal nehezebben emészthető alku lenne a szocialistáknak – akik a házelnök megszavazása kapcsán azt ígérték, hogy előmozdítják az összes társhivatalos nyelv, mint a katalán, a baszk és a galíciai ügyét Spanyolországban és az Európai Unióban is. A szocialisták a kérés kapcsán kijelentették, hogy azok szóba sem jöhetnek a spanyol alkotmány szövege miatt.

Az elszakadásról való népszavazás a központi kormányzat számára mások mellett precedensteremtést, a – spanyol mércével – egységes ország képének a feladását és sikere esetén egy gazdaságilag erős térség elvesztését is jelentené. 

Agustín Ruíz Robledo, a Granadai Egyetem alkotmányjogi professzora szerint a bal- és jobboldali többség hiánya nehéz helyzetbe hozza VI. Fülöp királyt.

A király feladata, hogy azonosítsa azt a jelöltet, aki a legnagyobb valószínűséggel megkapja a kormányalakításhoz szükséges szavazatokat. Ha Sánchez tudja bizonyítani, hogy megszerezte a szükséges támogatást, akkor ő lenne a nyilvánvaló választás, de ha nem tudja eloszlatni a kételyt, akkor Feijó lenne a logikus választás, hiszen ő rendelkezik a legnagyobb biztos többséggel

– fogalmazott Robledo.

Ugyanakkor a professzor hozzátette: 

Feijó felkérése még kedvezhetne is Sáncheznek, hiszen több ideje lenne tárgyalni a katalán szeparatistákkal, mielőtt a parlament elutasítaná Feijó miniszterelnöki megválasztását.

A spanyol médiát idézve a Politico úgy fogalmaz, bárhogy is dönt a király, éles kritikákkal kell majd szembenéznie.

„Ha a jobboldal mellett dönt, a baloldal konzervatívszimpátiával és időpazarlással vádolja meg. Ha a baloldal mellett dönt, a jobboldal álnoksággal és a szeparatista nyomásnak történő behódolással vádolhatja meg” – fogalmazott Ana Romero, a királyi udvar ügyeit ismerő újságíró.

Romero szerint a király döntésében szerepet fog játszani öröksége, vagyis az, hogy édesapja 2014-ben botrányok és pénzügyi visszaélések vádjai közepette mondott le, amely az ő uralkodását is beárnyékolta.

A szakértők arra is rámutatnak, hogy Spanyolország a korábbi erős kétpártrendszeri évekből egyre inkább a heves parlamenti monarchia rendszerébe csúszik át, amelyet az egyre gyakoribb kormányalakítási konzultációk is alátámasztanak. A királyi család számára ez azért probléma, mert korábban a semlegesség és a háttérben maradás mellett kötelezte el magát – tanulva elődei, a Bourbon-dinasztia trónvesztéséből, akik túlléptek szerepükön.

Borítókép: VI. Fülöp spanyol király a Wimbledon-i tenisztornán, 2023. július 16-án. (Forrás: Spotted@Wimbledon/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.