Az EU és Amerika nyomására enyhítettek a lengyelek szuverenitásuk védelmén

Tíz év közhivataltól eltiltás helyett, „csak” egy nyilatkozat a büntetése az orosz befolyásnak engedőknek Lengyelországban.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2023. 08. 03. 20:15
DUDA, Andrzej
Varsó, 2023. július 30. Andrzej Duda lengyel elnök beszél a varsói felkelés kitörése 79. évfordulójának alkalmából Varsóban 2023. július 30-án. A lengyel hazafiak 1944. augusztus 1-jén kezdték meg harcukat a náci német megszállók ellen a fõvárosban. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország szerdán elfogadta az „orosz befolyást” vizsgáló testület módosított javaslatának változatát, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok is élesen bírálta a kezdeményezést, mondván az az ellenzéket is célozza – hívta fel a figyelmet az Euractiv páneurópai hírportál.

Az eredetileg május végén felálló szakértőkből álló bizottság célja olyan állampolgárok vizsgálata, akik „engednek az orosz befolyásnak”.

Az eredeti tervek szerint a bűnösnek talált személyeket akár tíz évre is eltilthatták volna egyes közhivatalok gyakorlásától.

A törvény kritikusai szerint az ősszel esedékes parlamenti választások előtt bevezetett intézkedéssel az ellenzéki vezetőjét, Donald Tuskot kívánta a kormány lejáratni. Ezt a lengyel vezetés visszautasította, és az orosz befolyásszerzési kísérletet jelölte meg az intézkedés indokának.

Amíg az Európai Unió jogi lépéseket indított az ügyben Lengyelország ellen, addig az Egyesült Államok „aggodalmát” fejezte ki, hogy a törvényt „arra lehet felhasználni, hogy ellenzéki politikusok jelöltségét megfelelő eljárás nélkül megakadályozzák”.

Végül Andrzej Duda lengyel elnök módosításokat javasolt a büntetések eltörlésére, és szerdán aláírta a törvényt. 

Így, akiről ezentúl a bizottság megállapítja az orosz befolyást, nem tiltják el ugyan közhivatalok gyakorlásától, ellenben a testület egy olyan nyilatkozatot ad ki, amely szerint az illető engedett az orosz befolyásnak, és nem garantálható, hogy a köz érdekének megfelelően látná el a feladatát.

A bizottsági döntések ellen a fellebbviteli bíróságon lehet majd fellebbezni.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök beszél a varsói felkelés kitörése 79. évfordulójának alkalmából Varsóban 2023. július 30-án. (Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.