Biden elnök vonakodik ellátogatni a katasztrófa sújtotta államba

Eddig mintegy száz halottat találtak a tűz által letarolt Lahaina város romjai között, de a hatóságok szerint ez a szám várhatóan emelkedni fog, mert egyelőre a terület töredékét sikerült csak átkutatni, az azonosítást végző kutatók munkáját pedig az adatok hiánya hátráltatja. Biden elnök egyelőre nem tervez ellátogatni a katasztrófa sújtotta Mauira, hogy „ne legyen útban.”

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 08. 16. 6:37
null
Lahaina, 2023. augusztus 10. Erdõtûz pusztításának nyomai a hawaii Maui-szigeten fekvõ Lahainában 2023. augusztus 10-én. A Hawaii-szigeteken pusztító erdõ- és bozóttüzek halálos áldozatainak száma 36-ra nõtt augusztus 10-re, több száz lakóház és más épület megsemmisült. MTI/AP/Rick Bowmer Fotó: Rick Bowmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 500 katasztrófavédelmis dolgozik az erdőtűz által letarolt Mauin, és Joe Biden amerikai elnök szerint minden rendelkezésre álló erőforrást be fognak vetni a helyiek megsegítésére. Ők azonban eddig meglehetősen elégedetlenek a szövetségi segítséggel. Egyikük a BBC tudósítása szerit arról panaszkodott, hogy mindössze 500 dollár azonnali segítséget kapott, ami kevesebb, mint egyetlen éjszaka ára a Hawaiin található sziget szállodáiban.

Magánemberek igyekeznek segíteni a túlélőknek – már ha hagyják őket, mert többen arra panaszkodnak, hogy nem engedik be őket Lahainába, hiába vinnének adományokat.

A hatóságok szerint a hajdan 12 ezres lélekszámú Lahaina városának nagyjából 80 százalékát emésztette fel a tűz, és eddig mindössze az elpusztított terület negyedét sikerült átkutatni. Egyelőre mintegy száz halottat tartanak hivatalosan nyilván, ez a szám azonban a következő napokban várhatóan emelkedni fog, ugyanis 

naponta akár tíz-húsz holttestet is találhatnak a keresőcsapatok.

Ami az azonosítást illeti, az már nehezebb feladat. A BBC cikke szerint tegnapig mindössze három holttesthez tudtak teljes bizonyossággal nevet kötni. A pusztítás mértéke önmagában is nehezíti az azonosítási folyamatot, ugyanis a tűzesetek áldozatainak azonosításához gyakran nagy segítséget jelentő fogászati leletek például szintén megsemmisültek, csakúgy, mint az olyan orvosi eszközök, mint például a csípőprotézisek vagy pacemakerek dokumentációja.

A leghatékonyabb azonosítási eszköz a DNS, az azonban csak akkor használható, ha van mivel összehasonlítani. A szakértők szerint ha például két testvér maradványait találják meg, nem fogják tudni megkülönböztetni őket, hacsak nem állnak rendelkezésre egyéb bizonyítékok.

A feladat nagyságát érzékelteti, hogy a New York-i ikertornyok ellen elkövetett, 2001. szeptember 11-i merénylet áldozatainak 40 százaléka több mint húsz év elteltével még mindig azonosítatlan.

Míg Maui lakossága küzd a mentéssel és a veszteség feldolgozásával, Joe Biden amerikai elnök egyelőre nem tervezi meglátogatni a katasztrófa sújtotta szigetet.

Nem akarok útban lenni. Túl sok katasztrófa sújtotta területen jártam már. Biztos akarok lenni abban, hogy nem zavarjuk meg a folyamatban lévő helyreállítási erőfeszítéseket

– magyarázta távolmaradását az Egyesült Államok elnöke.

 

Borítókép: Erdőtűz pusztításának nyomai a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 10-én (Fotó: MTI/AP/Rick Bowmer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.