Első alkalommal került a mozivásznakra az orosz–ukrán háború

Oroszország fellendítené a „különleges hadműveletet” dicsőítő filmek gyártását.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 9:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban kezdték vetíteni az első játékfilmet a 18 hónapja tartó orosz–ukrán háborúról, mégpedig nem máshol, mint Oroszországban. Az állami finanszírozású dráma az ukrajnai katonákat neonáciknak ábrázolja, akik kegyetlenül kínozzák és ölik meg az embereket. A film egyik karakterének, egy kisfiúnak a szájából az az ártatlan kérdés is elhangzik, hogy hát „Ukrajna az nem Oroszország része”? – írta meg az AP hírügynökség.

A tanú (Svidetel) című film középpontjában egy neves belga hegedűművész áll, aki Kijevbe érkezik turnéra. Ám a menetrendje egy csapásra megváltozik, amikor 2022 februárjában Oroszország megtámadja Ukrajnát. 

A zenész túléli „az ukrán nacionalisták embertelen bűncselekményeinek és véres provokációinak” sorozatát, és el akarja mesélni a világnak, „mi is történt vele valójában”

részletezi az IMDb.

A film azok után került a mozivásznakra, hogy az orosz hatóságok bejelentették, fellendítenék a „különleges hadműveletet” dicsőítő propagandafilmek gyártását. Az orosz filmek készítői idén minden eddiginél nagyobb állami támogatást kaphatnak, Moszkva 30 milliárd rubelt (mintegy 320 millió dollárt) kínál nekik. A film ugyanis fontos médium, amelyet a kormányok régóta használnak a hazafias üzenetek formálására.

Az azonban még kérdéses, mennyire vonzza majd a nézőket a jelenleg is dúló háború eseményeinek a feldolgozása. A közvélemény érdeklődése a háború követése iránt ugyanis alábbhagyott, és az emberek manapság menekülnének az ezzel kapcsolatos hírdömping elől.

Rendszeresen halljuk a válaszadóktól, hogy az ukrajnai hírek követése hatalmas stressz, óriási fájdalom

– mondta Denis Volkov, Oroszország vezető független közvélemény-kutató intézete, a Levada Központ igazgatója.

 

Borítókép: A Svidetel (A tanú) című 2023 augusztusában megjelent orosz film plakátja (Forrás: X/Cinema Zone)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.