Európai Tanács elnöke: Az EU-nak 2030-ra készen kell állni a bővítésre

A politikus arra sürgette a csatlakozni kívánókat, hogy mielőbb oldják meg kétoldalú konfliktusaikat, hogy csatlakozhassanak az EU-hoz.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 08. 28. 19:14
MICHEL, Charles
Bled, 2023. augusztus 28. A szlovén miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond a Bledi Stratégiai Fórum elnevezésû tanácskozáson a szlovéniai Bledben 2023. augusztus 28-án. MTI/AP/Szlovén miniszterelnöki hivatal/Daniel Novakovic Fotó: Daniel Novakovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy vélem, hogy 2030-ra készen kell állnunk a bővítésre. Mindez ambiciózus persze, de szükséges, és azt mutatja, hogy komolyan gondoljuk” – fogalmazott az Európai Unió bővítéséről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a szlovéniai Bledben tartott fórumon.

Amint arra a Reuters hírügynökség is emlékeztetett: Albánia, Bosznia, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia az unióhoz való csatlakozás folyamatának különböző szakaszaiban vannak. Nem beszélve Ukrajnáról, amelynek több uniós bürokrata is „gyors utat” adna a csatlakozáshoz, ám a háborúban álló ország Moldovával együtt még csak tavaly kapta meg a tagjelölti státuszt.

Michel elmondta, hogy a blokkhoz való csatlakozáshoz a leendő tagállamoknak reformokat kell végrehajtaniuk a független igazságszolgáltatás biztosítása, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem, valamint külpolitikájuknak az uniós tagállamokhoz való igazítása érdekében.

A politikus arra sürgette a csatlakozni kívánókat, hogy mielőbb oldják meg kétoldalú konfliktusaikat, hogy csatlakozhassanak az EU-hoz.

„Biztosítaniuk kell, hogy a múltbeli konfliktusok ne kerüljenek be az EU-ba” – mondta, majd hozzátette, hogy a bővítést – amely a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökség egyik zászlóshajója – az Európai Tanács a következő ülésén megvitatja.

Michel azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság bővítési csomagja októberre várható, és ez várhatóan további részleteket tartalmaz majd a fokozatos integrációról, amely lehetővé tenné a leendő tagok számára, hogy érezzék az egyes uniós intézményekben és szakpolitikákban való teljes körű részvétel előnyeit, mielőtt hivatalosan is a blokk tagjává válnának.

Borítókép: A szlovén miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond a Bledi Stratégiai Fórum elnevezésű tanácskozáson a szlovéniai Bledben 2023. augusztus 28-án (Fotó: MTI/AP/Szlovén miniszterelnöki hivatal/Daniel Novakovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.