Japán tagadja, hogy megtámadták volna

Japán nem kommentálja az egyes kibertámadásokat és azok kezelését − mondta Yasukazu Hamada védelmi miniszter kedden Tokióban újságíróknak.

Magyar Nemzet
2023. 08. 08. 6:29
Internet,Fraud,,Darknet,,Data,Thiefs,,Cybergrime,Concept.,Hacker,Attack,On
1242230821 Fotó: Maksim Shmeljov Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy természete miatt nem fogom kommentálni a részleteket. Nem erősítettük meg, hogy a védelmi minisztérium birtokában lévő titkos információk kiszivárogtak volna kibertámadás miatt

− idézte a minisztert a Bloomberg amerikai híroldal.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség 2020 őszén fedezte fel, hogy a kínai hadsereg hozzáfér Japán legérzékenyebb védelmi számítógépes rendszereihez – számolt be a The Washington Post.

Az NSA vezetője, Paul Nakasone tábornok és a Fehér Ház akkori helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, Matthew Pottinger Tokióba repült, hogy figyelmeztesse a japánokat, és az amerikaiak nyomására Japán tényleges lépéseket tett, többek között öt év alatt tízszeresére növelte a kibervédelmi költségvetését.

A hackerek mély és tartós hozzáféréssel rendelkeztek, és vittek mindent, amit csak találtak: terveket, képességeket és a katonai hiányosságokra vonatkozó értékeléseket.

Az amerikaiak azonban kénytelenek voltak elismerni, hogy az ő rendszereik is messze vannak a százszázalékos biztonságtól. Az elmúlt két évtizedben számos orosz, kínai, iráni és észak-koreai hackertámadás történt, amelyek érzékeny adatokat is érintettek.

Az elmúlt húsz év amerikai kormányzatai igyekeztek többet tenni a kiberbiztonság fokozása érdekében, új szervezeteket hoztak létre, és több pénzt különítettek el a fenyegetések kezelésére.

Nem állíthatunk fel olyan követelményeket a japánokkal szemben, amelyeknek mi magunk sem tudunk megfelelni

– foglalta össze a helyzetet egy a Washington Postnak nyilatkozó védelmi tisztviselő.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.