Kína csendben figyel Afrikára

A francia- és nyugatellenes afrikai törekvések – a gazdasági szuverenitást szem előtt tartva – a kínai gazdaságpolitikát erősítik. Kína nem exportál sem kommunista, sem pedig liberális ideológiát a befektetései mellé, a hagyományos gyarmati kizsákmányoló, egyoldalú, önérdekű megoldás helyett gazdasági együttműködést kezdeményeznek, aminek természetesen Kína lesz a nagy nyertese – mondta el lapunknak Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diplomáciai műhelyének vezetője.

Lipcsey-Bidló Katalin
2023. 08. 11. 7:21
null
NIGER-CHINA-OIL Fotó: BOUREIMA HAMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körözést adhattak ki a francia elnök ellen Nigerben, legalábbis erről árulkodik egy, a közösségi oldalakon elterjedt fotó. Ezen az is olvasható Emmanel Macronról, hogy ő Niger területén bűnöző, és felszólítják a lakosságot, hogy aki látja, azonnal hívja a rendőrséget. Azt nem lehet tudni, hogy valóban körözik-e Macront az afrikai országban, azonban ez is jól mutatja a növekvő franciaellenességet az egykori francia gyarmaton. 

A BBC brit műsorszolgáltató arról írt, hogy a nigeri katonai junta azzal vádolta meg Franciaországot mint volt gyarmati hatalmat, hogy megpróbálja destabilizálni az országot. Közleményük szerint ennek része, hogy egy francia repülőgép behatolt az ország légterébe, amelyet korábban lezártak, és az is, hogy az országban állomásozó francia katonák dzsihadistákat szabadítottak ki azért, hogy katonai állásokat támadjanak meg. Párizs tagadja a légtér megsértését és a terroristák kiszabadítására vonatkozó vádakat. 

A növekvő franciaellenesség mellett egyre többen figyelmeztetnek a növekvő orosz befolyásra is. Niger megbuktatott elnöke, Mohamed Bazoum a The Washington Post amerikai napilapban közzétett véleménycikkben korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a puccsista vezetők kapcsolatban állnak a Wagner orosz zsoldoscsoporttal.

Azonban mind ez ideig kevés szó esett arról, hogy Kína hogyan látja a nigeri helyzetet, az afrikai államokban már-már rendszeressé váló katonai puccsokat. A mostani eseményekkel kapcsolatban azt közölték, remélik, hogy Niger és a térség országai találnak „politikai megoldást”.

– Kína nem kívülállóként figyeli az afrikai politikai, biztonságpolitikai és ezzel összefüggésben a gazdasági folyamatokat, hiszen Nigerben is jelentős gazdasági érdekeltségeik vannak. A nigeri urán mellett a szén, a gáz és kőolaj is fontos erőforrása a belviszályoktól és puccstól is sújtott Száhel-övezeti országnak. A teljes kőolaj-kitermelés felét már Kína felügyeli – mondta lapunknak Kiss Rajmund. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) diplomáciai műhelyének vezetője kiemelte, a francia- és nyugatellenes afrikai törekvések a gazdasági szuverenitásuk érdekében a kínai gazdaságpolitikát erősítik. 

Kína nem exportál sem kommunista, sem pedig liberális ideológiát a befektetései mellé, a hagyományos gyarmati kizsákmányoló, egyoldalú, önérdekű megoldás helyett gazdasági együttműködést kezdeményeznek, aminek természetesenvégül Kína lesz a nagy nyertese, de a fogadó ország gazdasága és társadalma is bővül, fejlődik

– fogalmazott a szakértő Kína Afrika-politikája kapcsán. Mint mondta, Kína megkerülhetetlen szereplő lett az 54 országot tömörítő afrikai kontinensen. 

– A 2000-s évek elején 13 milliárd dollár értékű befektetései mára meghaladják a 300 milliárdot. A közvetlen tőkebefektetések mellett az afrikai országok kínai hitelei elérték a 160 milliárd dollárt. A saját befektetésekhez szükséges közút-, vasút- és kikötőépítéseket is a kínai állam vállalja például az iskola- és kórházépítések mellett, így a fogadó állam szokásos kötelezettségeit is magára vállalja, megnyerve magának a világ legdinamikusabban fejlődő munkaerőpiacát is – részletezte Kiss Rajmund, hozzátéve, hogy bárhol is legyen politikai hatalomátvétel, puccs, az új vezetők ugyanúgy kiemelt partnerként tekintenek Kínára. 

– Mást nem is tehetnének, hiszen az erőforrások nagy részét már a kínai állam felügyeli a megvásárolt koncessziókon keresztül – jegyezte meg a szakértő. Mint mondta, 

az Egyesült Államok és az Európai Unió térnyerésének csökkenésével Kína átvette a vezető szerepet az afrikai kontinensen. 

Több évtizedes tudatos tervezés és kapcsolatépítés eredményeként egyre nagyobb befolyást szerzett a nemes- és ritkafémek, valamint a szénhidrogének kitermelésében és kereskedelmében.

Borítókép: Kínai vállalat Nigerben (Fotó AFP/Boureima Hama)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.