Kormányt buktatna a román ellenzék

Bizalmatlansági indítványt kezdeményeznének a kormány ellen, amihez a képviselők negyedére van szükség.

CIOLACU, Marcel
Bukarest, 2023. június 15. Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2021-es megállapodása alapján a PNL átadta a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, ezzel új, kétpárti kormány alakul, amelyből kimarad az eddig a nagykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmatlansági indítványt kezdeményezne a román ellenzék a Marcel Ciolacu vezette kormány ellen, miután a kabinet különböző − még nem véglegesített − adóügyi intézkedésekkel kívánja csökkenteni a költségvetési hiányt. 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is igyekszik összegyűjteni a lépéshez szükséges aláírást a parlamentben, de az USR elnöke Catalin Drula azt mondta, pártja nem szövetkezik az AUR-ral. 

A bizalmatlansági indítvány benyújtásához legalább 117 aláírásra, vagyis a képviselők egynegyedére van szükség. Az USR-nek − az AUR mellőzésével − a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), a  Jobboldal Ereje és a Megújítjuk Románia Európai Projektjét is meg kellene győznie a kezdeményezéshez.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszol erdélyi portál érdeklődésére azt mondta, a szövetségen belül még nem született döntés egy esetleges indítványról. A politikus ugyanakkor hiányolta az előzetes egyeztetéseket és az alapos elemzést az államapparátus reformjáról, az adóügyi és az adócsalás felszámolását célzó intézkedésekről szóló törvénycsomag kapcsán. 

A fűnyírómódszer nem vezet eredményre. Például az ötven főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató intézmények tervezett összevonása hátrányosan érinti a gyakran önkormányzati alárendeltségbe tartozó kulturális intézményeket 

− fogalmazott a politikus. Hozzátette: egy ilyen mértékű reformot nem lehet kapkodva megvalósítani.

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön úgy fogalmazott, a kormány felelősséggel viszi a parlament elé a költségcsökkentő intézkedéseket. 

Az egyebek mellett a multicégek megadóztatását, luxusadót, valamint  adókedvezmények megszüntetését is célzó elképzelésről az Európai Bizottsággal is egyeztet majd a román kormány, miután Brüsszel a költségvetési hiány csökkentéséhez kötötte az uniós helyreállítási alapokból érkező pénz újabb részletének átutalását. 

 

Borítókép: Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.