Mauritániából indulnak az amerikai álomért

„Folyton csörög a telefonom” – fogalmazott egy férfi, aki ohiói otthonában fogadja be tucatszám a nyugat-afrikai országból érkezőket.

Magyar Nemzet
Forrás: AP, New York Post2023. 08. 20. 14:36
 Az Egyesült Államok déli határához érkeznek bevándorlók. Kritikusai azzal vádolják Joe Biden amerikai elnököt, hogy hivatalba lépése óta több mint hét millióan léptek be az országba illegálisan. (Forrás: Proud Elephant / Twitter)
Az Egyesült Államok déli határához érkeznek bevándorlók. Kritikusai azzal vádolják Joe Biden amerikai elnököt, hogy hivatalba lépése óta több mint hét millióan léptek be az országba illegálisan. (Forrás: Proud Elephant / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi médiát elárasztó információk segítik a nyugat-afrikai migránsokat elkalauzolni egy kevésbé ismert, alacsony kockázatú útvonalon az Egyesült Államokba – hívta fel a figyelmet a New York Post, amerikai napilap.

A WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson, az Instagram közösségi oldalon és más csatornákon a Mauritániából, Törökországon, Kolumbián, majd Nicaraguán keresztül vezető útról szóló híreket a migránsok egymásnak adják tovább. Az Associated Press (AP) hírügynökség szerint a közép-amerikai nicaraguai Managuába érkezőket az embercsempészek buszra szállítják, majd az amerikai-mexikói határhoz viszik őket. Korábban az Amerikába igyekvő mauritániaiak Brazíliába repültek, majd a sűrű dzsungelen való átverekedést vállalva indultak el északnak.

A közösségi médiában terjengő új útvonal Mauritániából az Egyesült Államokba. (Forrás: AP Reports)
Forrás: AP Reports

Az utazási irodák is rátelepedtek az új trendre, és maguk is népszerűsítették az utazást a közösségi médiában, beleértve az új útvonalat követő repülőjegycsomagokat is.

Az új útvonal azért olyan „csábító”, mert Nicaragua enyhített a beutazási követelményeken, ami lehetővé teszi a mauritániaiaknak és más külföldi állampolgároknak, hogy olcsóbban, a továbbutazás igazolása nélkül vízumot vásároljanak. Az utazás azonban így sem olcsó, becslések szerint nyolc-tízezer dollárba kerülhet, amelyet a migránsok állataik, földjük eladásával tudnak kigazdálkodni.

Az új útvonal sikerét az is segíti, hogy hetente két-háromezer ember legálisan léphet be az Egyesült Államokba a texasi El Pasónál. Mindezt azért, mert a Biden-adminisztráció tavasszal lehetővé tette, hogy Mexikóból, Kubából, Haitiból, Nicaraguából és Venezuelából érkezők egy bizonyos létszámban menekültstátusszal érkezzenek az Egyesült Államokba.

Ezt megelőzően, március és június között több mint 8500 mauritániai érkezett illegálisan Mexikóból Amerikába, míg azt megelőzően négy hónap alatt „mindössze” ezer fő. A New York Post szerint most olyan beáramlás történik a nyugat-afrikai országból, hogy az már meghaladja az Egyesült Államokban élő külföldön született mauritániaiak becsült nyolcezer fős számát.

A tengerentúlon élők segítik is társaikat: „Folyton csörög a telefonom” – fogalmazott Oumar Ball, aki 1997-ben érkezett az Egyesült Államokba, Ohióba, és nemrég megnyitotta otthonát több tucat Mauritániából, az új útvonalon érkező előtt. 

Azonban amíg a huszadik század végén menekültként érkeztek a nyugat-afrikai országból, addig most a migránsok hulláma nem természeti katasztrófa, puccs vagy hirtelen gazdasági összeomlás elől menekül, hanem az amerikai álmot kergeti.

A TikTok közösségi oldalon számos videó jelent meg, amelyekben arra buzdítják társaikat, hogy ők is induljanak útnak.

Ugyanakkor, ahogy arra az AP is felhívja a figyelmet, az új útvonal sem mentes a kihívásoktól. Egy 23 éves nő a közösségi médiában arról számolt be, hogy Mexikóban egy buszon rendőrnek öltözött férfiak rabolták ki, majd kiszáradás miatt kórházba is került.

Az amerikai vám- és határvédelemi ügynökség (CBP) adatai szerint az idei pénzügyi évben (októbertől szeptemberig) már közel kétmillió illegális bevándorlót fogott el az ország déli határánál. Összehasonlításképp ez a tavalyi időszakban összesen 2,4 millió volt, így várhatóan a migráció tekintetében aktív augusztus és szeptemberi időszak miatt idén ennél is többen próbálhatnak majd bejutni az Egyesült Államokba.

Borítókép: Az Egyesült Államok déli határához érkeznek bevándorlók. Kritikusai azzal vádolják Joe Biden amerikai elnököt, hogy hivatalba lépése óta több mint hétmillióan léptek be az országba illegálisan. (Forrás: Proud Elephant/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.