Nincs pénz a hőszigetelésre, rengeteg idős halt meg

Nem csak a hőség miatt főhet a feje a szövetségi kormánynak, amelytől sürgős megoldást követelnek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 20:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben több mint 8000 ember halt meg Németországban a hőség miatt. A legveszélyeztetettebb korosztály az időseké, most pedig a német idősotthonok támogatást kérnek, hogy jobban tudjanak védekezni a rekkenő hőség ellen. 

Egyre melegebbek a nyarak, és egyre  nehezebben bírják az emberek. A német szövetségi egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach átfogó kampányt szeretne indítani, hogy a hőségnek legjobban kitettek is egyre tudatosabban védekezzenek. Ám azt is megjegyezte, hogy maga a kampány nem lesz elég, több pénzt kell biztosítani az ellátóintézményeknek, hogy jobban felkészüljenek és meg tudják védeni az időseket.

Egy-egy melegebb időszakban egyértelműen látszik a halálozások növekedése. Ez főleg az idősebbekre igaz, akik rosszul viselik a hőséget, kevésbé jó a hőleadásuk, nem érzik magukat szomjasnak, ezért könnyen túlmelegedhetnek és kiszáradhatnak.

A legnagyobb veszélyt az elhúzódó hőhullámok jelentik, minél tovább tart a forróság, annál többen halnak meg. 2022-ben például többen vesztették életüket a hőség következtében, mint közúti balesetben.

Az idősotthonokban élők is ki vannak téve a veszélynek, az ápolóknak folyamatosan figyelniük kellene, hogy az idősek isznak-e eleget, hűsíteniük kellene őket és folyamatosan cserélni az ágyneműt. De ezeken kívül is rengeteg olyan feladat hárul rájuk, amit szeretnének, ha felárral fizetnének. Német szervezetek szeretnék, ha az épületeket hőszigetelnék, bár tudják, hogy ez rengeteg költséggel jár. 

Az egészségügyi minisztérium közleményben reagált: ami biztos, hogy az épületeknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott éghajlati viszonyokhoz. 

A szövetségi egészségügyi minisztérium Klímaváltozás a szociális létesítmények programot írt ki, kifejezetten az idősotthonoknak. Bár egyes vélemények szerint az elnyerhető összeg túl alacsony.

Borítókép: Illusztráció (Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.