Szent István király a szlovák történelemnek is része

Szent István nemcsak a magyar, hanem a szlovák történelemnek is része – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a szlovákiai Nagymegyeren, a Madách-kiállítás és a Szent István-nap rendezvénysorozatának megnyitóján pénteken. Potápi Árpád János a szeptember 30-i szlovákiai előrehozott választásokkal kapcsolatban összefogásra szólította fel a szlovákiai magyarságot.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 22:57
POTÁPI Árpád János
Nagymegyerben, 2023. augusztus 18. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j) beszédet mond, mellette Soóky Marián polgármester (b) a Szent István Napok és a Madách-kiállítás megnyitóján a Fészek Ifjúsági Központban a felvidéki Nagymegyerben 2023. augusztus 18-án. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész nagyvilágban, ahol magyarok élnek, megemlékeznek arról, hogy Szent István napja közeleg – közölte Potápi Árpád János.

Ez egy jeles nemzeti és egyházi ünnep, amikor az államalapítóra és az első, talán legmeghatározóbb magyar szentre emlékezünk. Az államalkotónak köszönhető létünk, a magyarság nem maradhatott volna meg magyarnak, ha nincs a kereszténység felvétele. Szent István apja, Géza művét folytatta, amikor létrehozta a vármegyéket és az egyházmegyéket, így az a nép, amelyik 100 évvel korábban megvetette a lábát a Kárpát-medencében, olyan szervezeti keretet kapott, amely a következő 1000 évben is megmaradt.

Amikor a Szent István-i államról beszélünk, nemcsak a magyarokra, hanem szlovákokra, német telepesekre, ruszinokra, délszlávokra is gondolunk, akikkel a közös hazában éltünk. Szlovákia is a Szent István-i alapokon hozta létre későbbi államát, ezért ugyanannyira lehet büszke Szent Istvánra és utódaira, mint a magyarok. Ami az elmúlt 1000 évben történt 1920-ig, az a közös történelem része, ahogy Madách Imre alkotása is, ezt szemlélteti a kiállítás. A szlovák irodalomnak is része Madách munkássága, a szlovákok is büszkék lehetnek Az ember tragédiájára - mondta az államtitkár.

 

Fel kell készülni a következő megmérettetésre, a szeptember 30-i előrehozott választásra, ahol a 8 százalékos nemzeti közösségnek, a szlovákiai magyarságnak teljesítenie kell az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt

 

 – tette hozzá Potápi Árpád János.

Az államtitkár arra szólította fel a szlovákiai magyarságot, hogy mindenki vegyen részt a mozgósításban, tegyen félre minden taktikázást és fogjon össze, mert ha ezt nem tudja megtenni szeptember 30-án, akkor jó időre elveszti a lehetőségét, hogy az ott élő magyarságnak képviselete legyen a parlamentben.

Potápi Árpád János beszélt arról is, hogy fiatalok kellenek a nemzeti lét megmaradásához. A politika elképzelhetetlen a fiatalok nélkül, "semmi értelme a tevékenységünknek, ha ők nem viszik tovább, amit mi elkezdünk".

 

„Rajtatok a világ szeme, legyetek nagyok, fényesek, jók és elsők mindenben”

 

 – mondta a kormánypárti politikus.

A Madách bicentenárium programsorozat részeként létrejött tárlat gyermekszemmel, húsz panelen, könnyedebb formában ismerteti Madách Imre életpályáját és Az ember tragédiáját. A kiállítás létrejöttében közreműködött a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond, mellette Soóky Marián polgármester a Szent István Napok és a Madách-kiállítás megnyitóján a Fészek Ifjúsági Központban a felvidéki Nagymegyerben 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.