Ukrajna felháborodott, hogy még mindig ömlik a feldolgozott orosz olaj az EU-ba

India lett az orosz olaj elleni szankciók legnagyobb nyertese az elmúlt hónapokban. Ukrajnának azonban nem igazán tetszik, hogy kerülőutakon ugyan, de zavartalanul áramlik az orosz olaj a világpiacon, így szeretnék elérni, hogy felére csökkentsék a tavaly decemberben bevezetett ársapkát, és szankciókat vezessenek be a feldolgozott termékekre. Ehhez azonban már a G7-eknek is lesz egy-két szava.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 14:21
null
Borítókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India nem függ senkitől az olajimportja kapcsán – nyilatkozta az ország olaj- és földgázügyi minisztere néhány nappal ezelőtt az amerikai CNBC-nek adott interjúban. India a világ egyik legnagyobb olajimportőre, az általa felhasznált mennyiség 80 százalékát külső forrásból szerzi be.

Míg az ukrajnai háború előtt ennek az importnak csupán töredékét (nagyjából egy százalékát) tette ki az orosz olaj, ma ez az arány 40 százalék. A miniszter az interjúban el is ismerte, hogy jelentős kedvezményt kapnak az oroszoktól.

Az így olcsón megvásárolt olajat India finomítói dolgozzák fel, és tőlük kerül aztán a világpiacra, sok esetben végső soron a szankciókat meghozó nyugati államokba. India döntése – miszerint félreteszi az ideológiát és inkább pragmatikus döntést hoz – igencsak jövedelmezőnek bizonyult.

Ukrajnának természetesen egyáltalán nem tetszik a szankciók kijátszása. Oleg Usztenkó, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója egy a Politico hírportálnak adott interjúban elmondta, hogy országa szeretné elérni a kiskapu bezárását és a tavaly decemberben 60 dollárban megállapított ársapka felére csökkentését.

Usztenkó szerint ezek a lépések „erős jelzést küldenének a termelők felé, hogy immár teljesen illegális az orosz olajhoz érni, és vérdíjjal támogatni a[z orosz] rezsimet, amely abból fegyvereket vásárol és háborús bűnöket követ el Ukrajnában.

Egyes országok, mint például Lengyelország vagy a balti államok, már eredetileg is alacsonyabb ársapkát szerettek volna elérni, viszont mások, mint például a hajói révén az olajszállításban erősen érdekelt Görögország, ellenálltak, így alakult ki a jelenlegi összeg.

Maximilian Hess külpolitikai szakértő szerint − akit a Politico idézett − az még csak-csak elképzelhető, hogy a G7-ek belemennek az alacsonyabb ársapka megállapításába, a feldolgozott termékek importtilalma azonban teljesen valószínűtlen.

A szakértő szerint az a jelenség, hogy harmadik országok dolgozzák fel az Oroszországból származó nyersolajat, nem kiskapu, hanem egyenesen a szankció célja. Szerinte a Nyugat stratégiájának része, hogy miközben csökkentik Moszkva bevételeit azáltal, hogy kevesebbet keres az exporton és a finomítás jelentette hasznot sem tudja lefölözni, azért a nemzetközi vérkeringésben tartsák az orosz olajat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.